Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Putin.jpg">Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da SAD ostaju kljuèni partner Moskve i odao priznanje predsedniku Džordžu Bušu - 2004-12-23


Medjutim, ruski lider je takodje rekao da bi voleo da zna da li Sjedinjene Države namerno pokušavaju da izoluju Rusiju. Administracija predsednika Buša za sada nije komentarisala Putinov govor.

U govoru na godišnjoj konferenciji za štampu, ruski predsednik Putin je rekao da smatra da su Sjedinjene Države jedan od vodeæih partnera Rusije.

Predsednik Putin je posebno hvalio svoj odnos sa predsednikom Džoržom Bušom, rekavši da je amerièki lider veoma pristojan i dosledan èovek i da mu potpuno veruje kao partneru. Medjutim, Putin se razgnevio na pitanje jednog novinara da prokomentariše nedavni intervju poljskog predsednika Aleksandra Kvašnjevskog, u kojem je poljski lider rekao: ”za svaku supersilu, Rusija bez Ukrajine je bolja nego Rusija sa Ukrajinom“:

Putin je rekao da ukoliko æe to ogranièiti rusku sposobnost da razvije odnose sa svojim susedima, onda se na taj naèin izražava želja da se Rusija izoluje. Putin je dodao da æe, mada ne misli da je izolacija Rusije cilj amerièke politike, to pitanje ipak pokrenuti na februarskom sastanku sa predsednikom Bušom. Vladimir Putin je takodje kritikovao plan za održavanje izbora u Iraku.

Ruski predsednik je rekao da sumnja da je moguæe stvoriti uslove za demokratske izbore kada su strane trupe okupirale èitavu teritoriju Iraka. Ponovljeni drugi krug predsednièkih izbora u Ukrajini, koji se održava u nedelju, doveo je do zategnutosti u odnosima Rusije sa Zapadom. Putin je podržao ukrajinskog premijera Viktora Janukovièa uoèi prvobitnog, drugog kruga predsednièkih izbora, prošlog meseca. Medjutim, ti izbori su proglašeni nevažeæim zbog izborne prevare i zapadne zemlje su odbile da priznaju Janukovièa kao pobednika.

XS
SM
MD
LG