Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/rb_microsoft-eu_18apr01_93.jpg">Majkrosoft  mora da plati novèanu kaznu u iznosu od oko 660 miliona dolara - 2004-12-22


Monopol kompanije Majkrosoft na evrospkom tržištu danas je dodatno nagrižen presudom evropskog suda, koji je Majkrosoftu naložio da posluje u skladu sa evropskim antimonopolskim propisima. To znaèi da korisnici raèunara u Evropskoj uniji više neæe u paketu sa Majkrosoftovim operativnim sistemom Vindous - dobijati i Medija Plejer - program za emitovanje audio i video zapisa.

Evropski sud u Strazburu je ovom odlukom praktièno naložio da se odmah primjeni odluka Evropske komisije iz marta ove godine, po osnovu koje æe Majkrosoft – morati da plati i novèanu kaznu u iznosu od oko 660 miliona dolara.

Majkrosoft je tražio da se odloži primjena odluke Evropske komisije dok se ne sudski postupak u potpunosti ne okonèa, što bi moglo da potraje i nekoliko godina. U pisanoj izjavi Majkrosoft je istovremeno naveo da æe u potpunosti ispoštovati današnju odluku evropskog suda. Odluku suda pozdravio je portparol Evropske komisije Džonatan Tod, istièiæi da ona znaèi pobjedu za potrošaèe i antimonopolske procese.

“Ova odluka je važna je èuva efikasnost antimonopolskih aktivnosti na tržištu” , rekao je Tod.

Majkrosoft æe svakako biti najviše pogoðen dijelom presude po kojem æe morati da dio kodova za operativni sistem Vindous - objelodani konkurenciji – Aple-ovom Quick Time-u i Real Player-u. Damien Žeradin, direktor Centra za legalnu globalnu konkurenciju pri Evropskom univerzitetu u Luksemburgu, ocjenjuje da æe presuda prvostepenog evropskog suda imati i veæe implikacije.

Majkrosoft strahuje da bi ova presuda mogla da ima domino efekat – sa procesima koji bi mogli da budu pokrenuti bilo gdje. Ono što je takoðe loše za Majkrosoft, je to što suštini cijelog sistema – integrisanju funkcionalnih aplikacija u Vindous, odluka Evropske komisije sada može da se isprijeèi”, kaže Damien Žardin.

Ekonomisti ne oèekuju da æe Majkrosoft sedeti skrštenih ruku. O sledeæim koracima pravne službe ovog giganta, govori jedan od advokata njegovog evropskog ogranka Rosio Gutieres. "Još razmatramo presudu i u danima, koji predstoje, fokusiraæemo se na dve stvari. Prvo, da u potpunosti ispunimo sve zahteve presude. Drugo, prouèiæemo presudu i odluèiti da li æemo ulagati žalbu za šta na raspolaganju imamo 2 meseca", istakao je advokat Majkrosofta Rosio Gutieres.

XS
SM
MD
LG