Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/Archive/images/org_yukos_logo_07aug_150_russian.jpg ">Vlasti Rusije prodali glavni sektor naftnog giganta - kompanije Jukos  - 2004-12-19


Vlasti Rusije prodale su na aukciji glavni sektor najveæe domaæe naftne kompanije Jukos, mada taèan identitet vlasnika još uvek nije poznat. Sa više pojedinosti o tom kontroverznom aranžmanu, iz Moskve se javlja dopisnik Glasa Amerike, Bil Gasperini.

Trebalo je svega deset minuta za prodaju na aukciji glavnog sektora za vadjenje naftu kompanije Jukos. Bile su dostavljene svega dve ponude, ukljuèujuæi onu najveæe državne kompanije za zemni gas Gazproma, za koju se verovalo da æe uspeti da otkupi pomenuti deo Jukosa. Meðutim, jedna gotovo nepoznata kompanija, Finasijska grupa Bajkal, pretekla je Gazprom isplativši devet milijardi dolara za najvažniji sektor bivšeg naftnog džina. Mnogi, meðutim, veruju da je ova kompanija, sa sedištem u jednom gradu severno od Moskve, u stvari paravan za Gazprom ili neku drugu državnu kompaniju, pomoæu koje vlada pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad vitalnim sektorom naftne industrije. Izvršenom prodajom, Jukos -- najtransparentniji privredni gigant post-sovjetske Rusije - ostao je bez glavnog pogona za proizvodnju nafte.

Mnogi smatraju da je dugotrajna pravna bitka politièki motivisana, odnosno usmerena protiv politièkih ambicija bivšeg generalnog direktora Jukosa, Mihaila Hodorkovskog, kome se sudi za finansijske malverzacije i utaju poraza. Hodorkovski je otvoreno finansirao opozicione politièke stranke i tražio zapadne partnere u izgradnji novih naftovoda, što je sektor koji je tradicionalno bio u rukama države. Predsednik Vladimir Putin i njegovi uticajni saradnici, bivši funkcioneri KGB-a, preuzimaju kontrolu nad energetskim resursima u cilju nacionalne bezbednosti, ali i kao politièko sredstvo -- smatraju analitièari. Jevgenij Volk je saradnik Fondacije Heritedž u Moskvi:

“Sluèaj Jukos jasno predoèava da je opozicija lišena ekonomski moæi, da je nemoæna,” kaže Volk.

Kremlj insistira da je afera Jukosa iskljuèivo pravno pitanje, i da je bilo potrebno sprovesti aukciju da bi se namirila zaostala poreska potraživanja od Jukosa u visini od 27 milijardi dolara. Direktori Jukosa, pak, tvrde da je vlada onemoguæila isplatu tih poreskih obaveza tako što je zamrzla svu imovinu i sredstva Jukosa. Aukcija je održana uprkos pretnji da æe Jukos podneti tužbu protiv onih koji budu uèestvovali u -- kako je reèeno -- državnoj kraði. Ruske vlasti su takoðe ignorisale sudski nalog o privremenoj obustavi prodaje imovine Jukosa koji je sud u Hjustonu u Teksasu izdao prošle nedelje pošto je Jukos zatražio zaštitu od bankrotstva. Ruska vlada tvrdi da je ta odluka nevažeæa u Rusiji. Konaèna odluka hjustonskog suda se tek oèekuje.

XS
SM
MD
LG