Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pool_pres_bush_presser_150_12nov04.jpg">Buš izjavio da æe saradjivati sa Kongresom da bi smanjio  budžetski deficit SAD - 2004-12-16


Predsednik Buš je rekao da æe nastaviti svoju politiku “ snažnog dolara” tokom predstojeæe kongresne sezone i da æe saradjivati sa Kongresom radi smanjenja deficita, što æe dovesti do kupovine dolara.

“Verujemo da æe tržišta doneti odluku o odnosu dolara i eura.”

Predsednik Buš se sastao sa italijanskim premijerom Berluskonijem dan nakon što je Vašington saopštio rekordni trgovinski deficit za mesec oktobar u iznosu od 55 milijardi i 500 miliona dolara. To je doprinelo smanjenju vrednosti dolara, ali i pomoglo amerièkim proizvodjaèima pošto je amerièka roba jeftinija od strane. Vrednost dolara posebno zabrinjava Evropu pošto je u velikoj meri pad te valute odražava prema euru i britanskoj funti. Predsednik Buš je rekao da je odluka da se ponovo poveæa kamatna stopa signal svetskim tržištima da je direktor Federalnih rezervi Alan Grinspen svestan relativne vrednosti eura i dolara. Predsednik Buš je ukazao da je najbolji naèin da dolar ojaèa da se reši pitanje izdataka amerièkog penzionog programa, poznatog kao socijalno osiguranje. Predsednik želi da privatizuje taj program da bi mladji radnici mogli da investiraju deo svojih penzinskih sredstava u finansijska tržišta.

“ To je bila jedna od postavki moje predsednièke kampanje. Oèekujem da saradjujem sa èlanovima Kongresa radi rešenja tog pitanja tako da svetski finansijeri mogu da budu uvereni da æe adminstracija rešiti jedno pitanje budžetskog deficita. ”

Demokrate u Kongresu protive se predsednikovom planu o socijalnom osiguranju, ukazujuæi da bi se time mogle smanjiti beneficije starijim Amerikancima i ugroziti penzioni fondovi mladjih radnika, koji bi mogli da izgube novac uložen u potencijalno rizkantna finansijska trižišta.

XS
SM
MD
LG