Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_16dec04_Kostunica_150.jpg">Vojislav Koštunica: Srbija æe ispuniti obaveze iz Ustavne povelje - 2004-12-16


Premijer Srbije, Vojislav Koštunica je danas u Briselu, nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Havijerom Solanom, izjavio da su neposredni izbori za parlament državne zajednice preduslov za organizovanje referenduma u Crnoj Gori i poruèio da Beograd neæe prihvatiti moguæe posredne izbore u Crnoj Gori. I ovom prilikom Koštunica je naglasio uvjerenje da æe do marta naredne godine biti ostvarena puna saradnja sa haškim sudom.

Premijer Koštunica je nakon današnjeg susreta sa visokim predstavnikom EU, Solanom najavio da æe Srbija poštovati Ustavnu povelju i veæ sutra usvojiti zakon koji se odnosi na neposredne izbore za parlament državne zajednice.

"Takav zakon treba da usvoji i druga strana, a Srbija ce jednostavno ispuniti obaveze koje proizilaze iz Ustavne povelje jer to je, na kraju krajeva, jedna potvrda evropske orjentacije i puta ka evropskim integracijama".

Komentarišuæi preijedloge da se izbori za skupštinu državne zajednice održe nakon referenduma, premijer Koštunica izrièito tvrdi da je srpska strana veæ napravila dovoljno ustupaka:

"Ti izbori ne mogu biti odloženi. Oni su preduslov za organizovanje referenduma. Neposredni izbori predstavljaju na neki naèin kvalifikaciju za finale, moguæi finale kakav predstavlja referendum, ne neizbežan, veæ moguæ".

Oèekujuæi pozitivnu Studiju izvodljivosti na proljeæe iduæe godine, premijer Koštunica je uvjeren da æe se do marta ostvariti i jedan od njenih kljuènih preduslova- puna saradnja sa Hagom. Kaže da je stav Beograda o "dvosmjernom modelu" saradnje veæ naišao na podršku briselskih zvaniènika. Premijer srpske vlade pod tim podrazumjeva dobrovoljne odlaske u Hag, ali i èekanje na slobodi na poèetak haških sudjenja. Tako i najavljuje da æe se buduæa saradnja sa Tribunalom odvijati, ne hapšenjima i prisilnim transferima, veæ dobrovoljnim predajama optuženih.

XS
SM
MD
LG