Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_15dec04_EU_150.jpg">Da li su na pomolu sjedinjene evropske države? - 2004-12-15


U svetu se veæ odavno prièa o takozvanom”novom svetskom poretku.“ U medjuvremenu, Sovjetski savez se raspao i Sjedinjene Države su postale jedina supersila. Medjutim, iskusni amerièki novinar i publicista Ti-Ar Rid smatra da je na pomolu jedan sasvim novi ”novi svetski poredak.“ Ti-Ar Rid je bio šef dopisništva Vašington posta u Londonu i Tokiju, a nedavno je objavio bestseler pod naslovom: ”Sjedinjene evropske države - nova supersila i kraj amerièke dominacije,“ U njoj on iznosi gledište da su evropski lideri, posle niza krvavih ratova u prvoj polovini 20. veka, najzad stvorili konfederaciju i time okonèali medjusobne sukobe. Èlanice Evropske unije žive u miru veæ skoro 60 godina. Ti-Ar Rid kaže da Evropska unija sada preduzima korak istorijskih razmera stvarajuæi novu supersilu, što æe, kako smatra, znatno izmeniti ravnotežu u svetu. Medjutim, mnogi Evropljani nisu zainteresovani za to da njihov kontinent postane rival Sjedinjenim Državama, dok drugi možda vide to samo kao moguænost u dalekoj buduænosti:

”Istina je i jedno i drugo. U Evropi svakako ima ljudi koji vole Sjedinjene Države i zadovoljni su sadašnjim svetskim poretkom. Ali mislim da su takvi u manjini. Prema jednoj ovogodišnjoj anketi, oko 78 odsto Evropljana želi da njihov kontinent postane supersila, a 70 odsto smatra da je to veæ postao.“

T.R. Rid istièe da je Evropska unija najveæe svetsko tržište i da kreira veæinu pravila o svetskoj trgovini. Evropska unija je naterala Majkrosoft da preradi Vindous, što amerièkom Sekretarijatu za pravosudje nije pošlo za rukom. Evropska unija je spreèila nekoliko pokušaja spajanja krupnih korporacija, veæ odobrenih u Americi. Zbog svog ogromnog tržišta Evropa je uticala na donošenje novog amerièkog zakona o porezima. Sve to, kaže Ti-Ar Rid, pokazuje da se Evropa ne ustruèava da upotrebi svoj autoritet. Medjutim, kaže on, Evropa još ne može da parira Sjedinjenim Državama u vojnoj sili:

”Uveren sam da je u osnovi ideje o osnivanju Evropske unije ležala želja da se izbegnu ratovi, pa stoga Evropljani gledaju na vojne stvari kao na skup i bolan anahronizam. Umesto toga okrenuli su se medjunarodnim savezima i diplomatiji. To je interesantan hazarderski potez, da se pokuša osnivanje supersile 21. veka bez vojne moæi. Za sada im to polazi za rukom jer imaju pokrovitelja koji ih štiti - Sjedinjene Države - koje pokrivaju 70 do 75 odsto troškova NATO snaga.

Novinar i publicista Ti-Ar Rid dodaje da æe se u ovom veku videti da li se to isplatilo i da li æe Evropa zaista postati supersila.

XS
SM
MD
LG