Linkovi

Razgovor o verskoj toleranciji - 2004-12-14


Verski i politièki lideri iz zemalja jugoistoène Azije i iz Australije sastali su se u Indoneziji radi promocije tolerancije kao sredstva za smanjenje opasnosti od terorizma. Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono pozvao je verske lidere i vernike svih vera da zajednièki rade na suzbijanju terorizma:

”Terorizam se danas mora smatrati za neprijatelja svih vera. Na kraju krajeva, snage svetlosti, razuma i nade moraæe da nadvladaju snage mraka, oèajanja i nasilja,“ rekao je indonežanski predsednik.

Indonezija, u kojoj se sastanak održavao, jeste zemlja sa najveæim brojem muslimana na svetu. Iako ogromna veæina njih ima umerena gledišta, u njoj i dalje postoji mali ekstremistièki pokret odan nasilju. Taj pokret obuhvata i teroristièku organizaciju Džemaa islamija, sa æelijama širom jugoistoène Azije, koja funkcioniše u sprezi sa Al-kaidom. Proklamovani cilj te organizacije jeste osnivanje islamske države sastavljene od Indonezije, Malezije, Singapura, Bruneija, južnog dela Filipina i južnog Tajlanda. Džemaa islamija je odgovorna za bombaške napade na jedan noæni klub u Baliju, u Indoneziji, 2002. godine, u kome je poginulo više od 200 ljudi iz 27 zemalja. U novije vreme, osumnjièena je za napad na hotel Meriot, u Džakarti, 2003. godine kao i za podmetanje bombe ispred australijske ambasade, septembra ove godine, u glavnom gradu Indonezije.

Šefa operacija Džemaa islamije, Riduana Isamudina, poznatog pod nadimkom Hambali, uhvatile su vlasti u Tajlandu, 2003. godine. Ali i bez Hambalija Džemaa islamija predstavlja opasnost po vlade i stanovništvo jugoistoène Azije.

Verske vodje i lideri lokalnih zajednica svih vera trebalo bi da se energièno zalažu za principe verske tolerancije, prihvatanja i razumevanja.

XS
SM
MD
LG