Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/serbian_01dec04_Boris_Tadic.jpg">Negativne reakcije parlamentarnih stranaka na najavu DS-a da poèinje predizbornu kampanju - 2004-12-13


Veæina reakcija svodi se na konstataciju da je Vlada za sada stabilna i da æe vanredni izbori biti održani tek pošto se usvoji novi Ustav. A šef poslanièke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudiæ smatra nekorektnim da Boris Tadiæ, kao predsednik Srbije, istupa u ime svoje stranke i kritikuje Vladu tražeæi vanredne izbore. S druge strane šef poslanièke grupe Demokratske stranke Dušan Petroviæ ponovio je da æe vanredni parlamentarni izbori biti raspisani u relativno kratkom vremenu.

Aktuelnu polemiku o prevremenim izborima pojedini analitièari tumaèe kao svojevrsnu bitku pojedinih stranaka za rejting. Direktor istraživanja u agenciji Strateški marketing Svetlana Logar tim povodom kaže "da stranke koje saèinjavaju Vladu imaju daleko manji rejting, odnosno kad bi ovog trenutka bili održani izbori sve vladajuæe stranke zajedno imale bi daleko manji procenat podrške biraèa nego što bi to imale stranke iz opozicije".

I dok se u pauzama rada Parlamenta raspravlja o potrebi vanrednih izbora, na sednici Skupštine Srbije poslanici razmatraju predlog izmena Zakona kojim se omoguæava korišæenje dokaza koje je prikupio Haški tribunal u suðenjima za ratne zloèine pred domaæim sudstvom.

Obrazlažuæi predložene izmene ministar pravde Zoran Stojkoviæ rekao je da posle 21. decembra više nema moguænosti podizanja optužnica za ratne zloèine pred Haških tribunalom i da æe svi postupci koji su se nalazili u fazi prikupjanja dokaza i istrage, morati da budu ustupljeni Srbiji ali i da se može oèekivati vraæanje jednog broja predmeta gde su optužnice veæ podignute.

XS
SM
MD
LG