Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/pillcam.jpg">Pilula sa kamerom - savremena zamena za bolnu endoskopiju - 2004-12-13


Agencija za hranu i lekove, amerièka federalna služba, nedavno je odobrila upotrebu jedne veoma neobiènu tablete, zahvaljujuæi kojoj æe neke posete lekarskim ordinacijama biti manje traumatiène.

Endoskopija - ispitivanje debelog creva pomoæu dugaèke savitljive sonde, tegoban je postupak kroz koji svake godine proðu milioni Amerikanaca. Postupak koji traje nekoliko sati i obuvata i uzimanje sedativa i oporavak, bio je do sada jedini naèin na koji su lekari mogli da ispitaju probleme digestivnog trakta.

Sada æe za to moæi da se koristi PillCam - plastièna kapsula sa majušnom video kamerom na obe strane. Virenda Šarma, sa Klinike “Mejo”, objašnjava da je to “prava mala televizijska stanica. Ovo crno u sredini je kamera, a ovo je rasveta”.

PillCam je bezbolna zamena za tradicionalnu endoskopiju. Sve što je potrebno jste èaša vode i - dvadesetak minuta.

Kada pacijent proguta tabletu, ona prolazi kroz debelo crevo i pravi 14 snimaka u sekundi. Kamera upuæuje snimke na prijemnik prikaèen oko pacijentovog struka. Pacijent može da ode iz ordinacije odmah posle pregleda, a doktor Šarma kaže da je to jednako gutanju bilo koje tablete.

Pojedini lekari se nadaju da æe PillCam moæi da se koristi i za dijagnostikovanje i za leèenje. Ipak, za sada, tableta se upotrebljava da bi se pacijentu uštedelo vreme i - bol.

XS
SM
MD
LG