Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/org_romania_flag_12dec04_150_russian.jpg ">Predsednièki izbori u Rumuniji: Nastase protiv Baseskua - 2004-12-12


Rumuni su danas u drugom krugu predsednièkih izbora glasali za liènost koja bi trebalo ovu bivšu komunistièku zemlju da povede ka prijemu u Evropsku Uniju 2007. godine. Kako iz Budimpešte javlja dopisnik Glasa Amerike, Stefan Bos - opozicija izražava bojazan da izbori nisu bili pošteni.

Birališta su otvorena rano jutros, dok je samo glasanje proteklo pod nadzorom meðunarodnih posmatraèa, jer su ne-vladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zabeležile brojne nepravilnosti u prvom izbornom krugu 28. novembra. Pored ostalog bilo je izveštaja da su u nekim delovima Rumunije biraèi više puta glasali za vladinog predsednièkog kandidata, odlazeæeg premijera Adriana Nastasea, koji je prema zvaniènim rezultatima osvojio oko 41 odsto glasova. Po ugledu na susednu Ukrajinu, mnogi Bukureštanci obuèeni u narandžaste boje izašli su na ulice da protestuju zbog "lažiranih izbora". Nastase i njegovi vladajuæi bivši komunisti, sada socijaldemokrate, negiraju optužbe opozicije da su organizovali transport istih biraèa do nekoliko birališnih mesta.

Rival 54-godišnjem premijeru je popularni gradonaèelnik Bukurešta, 53-godišnji Trajan Basesku kojeg podržavaju umerene i liberalne stranke koje su se udružile u njegov Savez za pravdu i istinu. Obojica, Nastase i Basesku su obeæali da æe se boriti protiv korupcije i siromaštva, od èega zavisi prijem Rumunije u Evropsku Uniju 2007. Milioni Rumuna i dalje živi ispod linije siromaštva u zemlji u kojoj proseèan meseèni prihod iznosi 150 dolara i ljudi i dalje voze konjske zaprege.

Opozicioni kandidat Trajan Basesku, po profesiji kapetan, obeæao je da æe biti prvi predsednik koji je ugušio, kako se izrazio - "mafijaški sistem korupcije". Premijer Nastase tvrdi da je on pravi èovek za položaj predsednika, jer veæ ima iskustvo sa organizacijama poput Evropske Unije. U nastojanju da poveæa njegove izborne šanse, vlada je protekle nedelje uspešno okonèala pregovore u uèlanjenju u Evropsku Uniju.

Novoizabrani predsednik naslediæe Jona Ilijeskua koji je vodio Rumuniju poslednjih, veæinom burnih 15 godina nakon krvave revolucije kojom je okonèan komunizam u toj zemlji. Novi predsednik æe takoðe imenovati novu vladu. Socijaldemokrate Nastasea, koji su pobedili neznatnom veæinom na novembarskim parlamentarnim izborima, veæ su saopštile da su spremne da formiraju koaliciju sa strankom koja predstavlja oko 2 miliona Rumuna. S obzirom da nijedna stranka nema veæinu u parlamentu, oèekuje se da æe takvi pregovori biti izuzetno teški.

XS
SM
MD
LG