Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_9dec04_Japan_Schroeder_150.jpg">Japan i Nemaèka insistiraju na pravu veta u Savetu Bezbednosti - 2004-12-09


Japan i Nemaèka zajedno su objavili da traže stalna mesta u Savetu Bezbednosti UN, kao i pravo veta koje pripada stalnim èlanicama.

Japanski premijer Juniæiro Kuizumi i nemaèki kancelar Gerhard Šreder izjavili su na zajednièkoj konferenciji za novinare da je došlo vreme za proširenje Saveta Bezbednosti UN. Koizumi kaže da svaka nacija koja se pridruži pet stalnih èlanica treba da ima pravo veta jer bi u protivnom bila diskriminisana Savetu. Nemaèki kancelar najavio je da æe Japan, Nemaèka, Brazil i Indija – zemlje koje traže stalna mesta u Savetu Bezbednosti – održati razgovore o toj temi. Prema Šrederovim reèima, Japan i Nemaèka se takodje slažu da Afrika, kao važan deo sveta, treba da ima stalnog predstavnika u Savetu Bezbednosti. Nemaèki kancelar izjavio je u Tokiju i da sve nove èlanice treba da imaju pravo veta.

UN razmatraju proširenje broja stalnih èlanica SB. Prema formi ustanovljenoj ubrzo posle Drugog svetskog rata, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska jedine imaju stalne predstavnike u Savetu Bezbednosti, što im daje pravo da ulažu veto na rezolucije UN. Deset rotirajuæih èlanica Saveta Bezbednosti nema pravo veta. Zagovornici reforme Saveta Bezbednosti kažu da sadašnja struktura ne daje dovoljno prostora glasovima zemalja u razvoju i velikim ekonomskim silama kao što su Japan i Nemaèka. Govoreæi na poslovnom simpozijumu u japanskoj prestonici, nemaèki kancelar rekao je stotinama nemaèkih i japanskih poslovnih lidera da ga brine nedavni rast evra u odnosu na dolar. Šreder je u Tokio doputovao u sredu posle posete Kini, a azijsku turneju završava u petak.

XS
SM
MD
LG