Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_ukraine_parliament_kuchma_150_eng_8dec04.jpg">Ukrajinski parlament velikom veæinom usvojio široki paket promena Ustava i izbornog zakona - 2004-12-08


Parlament se sastao na vanrednoj sednici koja je trajala dva dana, i u iznenadjujuæem obrtu dogadjaja odbrio paket reformskih zakona sa 402 glasova za i samo 21 glas protiv. Posle više dana zastoja i debate, poslanici su uz aplauz i povike odobravanja ispratili saopštenje predsedavajuæeg Vladimira Litvina – da su mere usvojene.

Litvin je èestitao poslanicima što su uspeli da pomire svoje stavove, rekavši da taj èin dokazuje da je Ukrajina ujedinjena i nepobediva. Novim merama je promenjen izborni zakon da bi se spreèile prevare koje su pratile osporeni drugi krug predsednièkih izbora prošlog meseca. Paket zakonskih mera takodje obuhvata ustavne promene koje æe umanjiti predsednièka ovlašæenja. Naime, predsedniku je od sada potrebno odobrenje parlamenta da bi imenovao ministre. Odlazeæi predsednik Leonid Kuèma koji je prisustvovao glasanju, kasnije je potpisao zakon. Opozicija se protivila ustavnim promenama ali je popustila pred apelom predsednika Kuème da se otvori put ponovljenim izborima. Za uzvrat, opozicija je dobila odobrenje parlamenta da se raspusti centralna izborna komisija koja je nadgledala prethodni krug izbora. Poslanici su kasnije izabrali novu komisiju. U njoj je, medjutim, od 15 èlanova 11 zadržalo svoja mesta ali je predsednik komisije Sergej Kivalov smenjen. Provladine snage proglasile su da rezultat glasanja predstavlja pobedu za Ukrajinu, i rekli da sada pažnja treba da se usmeri na finansiranje novog kruga izbora. Opozicioni lider Julija Timošenko, èija je stranka glasala protiv zakonskih promena, rekla je da se njima smo jaèaju provladine snage kojima nedostaje nekoliko glasova da bi imale veæinu u parlamentu. Timošenko kaže da æe njen blok osporiti zakon pred Ustavnim sudom. Odluka parlamenta omoguæava medjunarodnim posmatraèima da poènu pripreme za praæenje ponovljenog drugog kruga predsednièkih izbora zakazanih za 26. decembar, na kome se ponovo suoèavaju pro-ruski premijer Viktor Janukoviè i opozicioni lider Viktor Jušèenko.

Lekari sumnaju da je otrov dioksin uzrok bolesti predsednièkog kandidata Viktora Jušèenka

Lekari koji su krajem septembra u Beèu leèili ukrajinskog predsednièkog kandidata Viktora Jušèenka smatraju da je uzrok njegove bolesti veoma redak otrov dioksin, zbog koga je Jušèenkovo lice bilo prekriveno cistama i ranama. Iz Beèa izveštava dopisnik GA Marlin Smit.

Jedan od vodeæih austrijskih lekara, Mihael Zimfer izjavio je za glas Amerike, da su specijalisti suzili broj moguæih uzroka misteriozne boelsti Viktora Jušèenka i da veruju da je u pitanju retka supstanca dioksin koja je naðena u tkivu predsednièkog kandidata.

“Veoma je teško otkriti, ali sada u visoko specijalizovanim laboratorijama tragamo za dioksinom i nadam se da æemo u nekoliko narednih dana dobiti nove informacije. Poslali smo uzorke u laboratorije u Sjedinjenim Državama i Evropi, a ukrajinska Vlada se obratila za podršku i pomoæ, kako bismo ili potvrdili ili oborili tezu o trovanju.”

Meðutim, dr Nikolaj Korpan, koji je leèio Jušèenka u bolnici Rudolfinerhaus u septembru, za Glas Amerike niej želeo da potvrdi navode londonskog Tajmsa, koji je preneo njegove reèi da je Jušèenko otrovan. Sam Jušèenko je optužio ukrajinske vlasti da su ga otrovale, ali zvaniènici u Kijevu su odbacili ove optužbe. Jušèenko se razboleo 6. septembra, a prebaèen je u beèku bolnicu èetiri dana kasnije sa jakim bolovima u stomaku i ranama po licu i telu. Njegova jetra, pankreas i creva bili su naduveni, a digestivni trakt prekriven èirevima. Protivno savetu lekara, Jušèccenko je nastavio sa kampanjom, ali se u kliniku vratio dve nedelje kasnije sa bolovima u ledjima. Simptome koje ima ukrajinski predsednièki kandidat može da izazove dioksin, izuzetno toksièna supstanca koja je postala popularna tokom Vijetnamskog rata, gde je korišæena kao jedna od najvažnijih komponenti agensa ”Orendž“ zbog koga je veliki broj civila i veterana oboleo od nepoznate bolesti. Izloženost dioksinu može da dovede do raka i razlièitih poremeæaja krvi i nerava. Jedan od lekara koji je leèio Jušèenka navodno je dobio pretnje smræu i sada se nalazi pod specijalnom policijskom zaštitom. Zdravstveni dosije Viktora Jušèenka trenutno se nalazi u sudu u Beèu.

XS
SM
MD
LG