Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voatv_17sept04_KofiAnnan_15.jpg">Generalni sekretar UN Kofi Anan ne prihvata pozive da podnese ostavku - 2004-12-08


Generalni sekretar UN Kofi Anan planira da nastavi sa radom, iako su neki amerièki zvaniènici i mediji zatražili njegovu ostavku. Nekoliko svetskih lidera složno je izrazilo podršku Ananu, usred optužbi o korupciji u okviru humanitarnog programaza Irak - «Nafta za hranu».

Iako ga je nekoliko republikanskih èlanova amerièkog Kongresa pozvalo da podnese ostavku, generalni sekretar UN izjavio je novinarima da planira da nastavi da obavlja svoje dužnosti.

«Imam još dosta posla pred sobom i nastavljam sa radom. Sledeæe godine kao i 2006. pred nama su veliki ciljevi u reformi organizacije. Zato nastavljamo sa svojim poslom»

Anan je izložen žestokim kritikama zbog nedovoljne kontrole sprovodjenja humanitarnog programa za Irak – NAFTA ZA HRANU – za koji se smatra da je zloupotrebljen od strane iraèkog režima ali i osoblja UN. Generalni sekretar je priznao da je njegov sin Kodžo Anan sve do ove godine primao meseène isplate od švajcarske firme koja je imala jedan od kljuènih ugovora u okviru tog programa, dugo nakon što je sam program obustavljen. Ta saznanja navela su nekoliko amerièkih zakonodavaca i više medija da zatraže Ananovu ostavku. Šef senatskog pododbora koji istražuje program «Nafta za hranu» optužio je Anana da opstruira istragu Kongresa. Medjutim, van SAD, Anan i dalje uživa snažnu podršku. Predsednik Francuske i premijer Španije u telefonskom razgovoru su iskazali poverenje u njegovo upravljanje svetskom organizacijom. Afrièka Unija izdala je saopštenje u ime svih svojih èlanica izražavajuæi podršku Generalnom sekretaru. Britanski premijer Toni Bler javno je pohvalio Anana rekavši da smatra da su kritike u javnosti preterane, dok su svoje poverenje iskazale i Rusija i Kina. U jednom intervjuu prošle nedelje, amerièki državni sekretar Kolin Pauel nazvao je Anana «dobrim generalnim sekretarom.» Medjutim Bušova administracija odbila je da se pridruži glasovima podrške. Upitan šta je amerièki stav po tom pitanju, ambasador SAD pri UN, Džon Denfort, istakao je da treba praviti razliku izmedju procene Ananovog rada na položaju generalnog sekretara i prejudiciranja rezultata istrage o programu Nafta za hranu.

«Važno je da se, dok je jedna istraga u toku, njeni rezultati ne prejudiciraju. To pitanje nije povezano sa pitanjem rada Generalnog sekretara. Mislim da je državni sekretar Pauel jasno izneo svoje mišljenje o Generalnom sekretaru. To je pozicija amerièke vlade, ali je istraga o programu Nafta za hranu drugo pitanje».

Generalni sekretar je ranije ove godine ovlastio bivšeg direktora amerièke Centralne banke, Pola Volkera, da sprovede temeljnu istragu o programu Nafta za hranu. Volker je rekao da planira da svoj prvi izveštaj o rezultatima istrage objavi u januaru. Izveštaj æe se baviti iskljuèivo navodima o korupciji unutar osoblja UN. Drugi izveštaj, koji æe biti objavljen kasnije, razmotriæe šire navode o tome da je iraèki lider Sadam Husein koristio humanitarni program kako bi preusmerio više miljardi dolara za kupovinu oružja i jaèanje svoje politièke moæi. Program kojim su rukovodile UN dozvoljavao je Iraku da prodaje naftu kako bi kupovao hranu i druge neophodne zalihe dok je vlada Sadama Huseina bila pod strogim sankcijama Saveta Bezbednosti. Program je obustavljen prošle godine.

XS
SM
MD
LG