Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_8dec04_Goodfather_150.jpg">”Kum“ se vraæa, nova prièa sa poznatim likovima - 2004-12-08


Prošlo je trideset pet godina od objavljivanja romana ”Kum“ i pet godina od kako je umro autor tog bestselera, Mario Puzo. Ali, jedan od najpoznatijih klanova amerièke mafije, o kome govori taj roman, vratio se u beletristiku u novoj knjizi pod imenom ”Kum se vraæa“.

Izdavaèka kuæa Rendom Haus i naslednici Maria Puza izabrali su književnika Marka Vajngardnera da napiše novu knjigu o godinama koje nisu opisane u prvobitnom delu niti u filmovima iz serije ”Kum“.

Nastaviti prièu tamo gde je Mario Puzo stao - naizgled je jako težak zadatak. Od kako je objavljen 1969.godine, roman ”Kum” prodat je u više od dvadeset miliona primeraka širom sveta, a poslužio je i kao inspiracija za èuveni film u dva nastavka. Don Vita Korleonea, šefa èvrsto organizovane i surove zloèinaèke dinastije, igrao je Marlon Brando:

Porodica Korleone doprinela je uoblièavanju imidža sicilijanske mafije u Americi. Mark Vajngardner kaže da je pisanje novog romana o tim poznatim likovima istovremeno bilo izazov i privilegija:

”Bilo je aspekata ovih likova za koje mislim da nisu pokrili ni film ni roman. Želeo sam i da produbim taj kolorit i da proširim prièu“.

Jedan aspekt prièe kojeg novi autor tek treba da reši jeste neodluènost Majkla Korleonea da li želi da bude deo mafije ili ne. Sin don Vita Korleonea, koga je u ”Kumu“ tumaèio Al Paæino, prvi put se pojavljuje kao mladi ratni heroj, koji se udvara svojoj buduæoj supruzi i pokušava da se drži podalje od porodiènog biznisa:

Na kraju Puzovog romana, Majkl Korleone postaje novi šef mafije. Radnja u knjizi ”Kum se vraæa“ poèinje 1955. godine, kada Majkl okonèava brutalnu borbu sa drugim porodicama njujorške mafije. Sada on želi da preseli porodicu na zapad, u podruèje jezera Taho, da bi zapoèela legitiman biznis. Medjuitm, klan ima novog neprijatelja - nekadašnjeg èlana porodice i bivšeg boksera Nika Džerasija, koji je postao advokat. Mada je Mario Puzo saradjivao na pisanju scenarija za ”Kuma“, on je navodno odbio da napiše nastavak knjige o porodici Korleone. Ali njegov urednik u izdavaèkoj kuæi Rendom haus, Džonatan Karp, nije bio spreman za završetak te prièe.

”Volim tu knjigu i njene likove. Hteo sam još. Hteo sam da se ponovo nadjem u njihovom svetu.“

Mark Vajngardner je prvi put sreo likove iz ”Kuma“ kad mu je bilo 12 godina. Pisanje romana ”Kum se vraæa“ dalo mu je šansu da ih odvede u drugom smeru i rasèisti stare misterije. Lik savetnika porodice Korleone, Toma Hejgena, transformisao je u politièara, a Majklovog brata, Freda Korleonea, prikazao je kao biseksualca. Ukljuèio je i likove iz stvarnog života, poput nekadašnjeg direktora Federalnog istražnog biroa Džej Edgara Huvera i porodicu predsednika Džona F. Kenedija, je je hteo da u roman budu ukljuèeni svi elementi pedesetih i šezdesetih godina.

Književne kritike romana ”Kum se vraæa“ su mešovite. Neki kritièari iznose mišljenje da je sve trebalo da ostane na prvobitnom romanu. Medjutim, publikacija ”Izdavaèki nedeljnik“ objavila je brilijantnu kritiku ovog romana tvrdeæi da je ”gotovo savršen“. Autor Vajngardner kaže da je zadovoljan dosadašnjim kritikama. Što se tièe buduæih nastavaka romana i novih filmova on zagonetno dodaje da još nije raskrstio sa porodicom Korleone.

XS
SM
MD
LG