Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/http/mediastore/pool_VP_debate_dick_cheney_05oct04_150.jpg">Podpredsednik Èejni  obeæao dalju amerièku podršku Avganistanu - 2004-12-07


Amerièki podpredsednik Dik Èejni je rekao da Vašington neæe smanjiti svoju vojnu i finansijsku podršku Avganistanu, uprkos strahovanjima te zemlje da bi do toga moglo da dodje.

Neki avganistanski funkcioneri su zabrinuti da bi amerièke obaveze prema ratu u Iraku mogle da znaèe manju pomoæ njihovoj zemlji. Predsednik Karzai je više puta apelovao na Sjedinjene Države i druge strane donatore da ne napuštaju Avganistan. Pored toga što je najveæi darodavac pomoæi toj zemlji, Vassington takodje drži 18 hiljada vojnika u Avgansitanu, koji uèestvuju u osiguravanju bezbednosti. Dik Èejni je izrazio podršku politici predsednika Karzaija, posebno pomenuvši njegovo obeæanje da æe ogranièiti proizvodnju i trgovinu opijumom.

”Snažno podržavamo njegovu odluku da sazove nacionalni savet kroz svega dva dana u cilju diskusija o planovima za okonèanje trgovine drogama“.

Otkada su snage strane koalicije predvodjene Sjedinjenim Državama, potpomognute oružanim snagama Avganistana zbacile talibanski režim 2001.godine, Avganistan je postao vodeæi proizvodjaè opijuma u svetu. Smatra se da ta trgovina pomaže finansiranje ne samo pobunjenika koji se protive vladi predsednika Karzaia, veæ i teroristièke mreže Al Kaida, koja se okrivljuje za katastrofalne napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.godine. Diku Èejniju se na konferenciji za štampu pridružio predsednik Karzai koji je rekao da je amerièka podrška zaslužna za dramatièno oživljavanje života u Avganistanu.

”Bez te pomoæi, Avganistan bi bio u rukama terorista, uništen, pogodjen siromaštvom, dok deca ne bi išla u školu i ne bi sticala obrazovanje“.

Sekretar za odbranu Ramsfeld pridružio se podpredsedniku Èejniju na ceremoniji polaganja zakletve predsednika Karzaia. Njih dvojica su takodje posetila štab amerièkih oružanih snaga u Avganistanu, u gradu Bagramu, severno od Kabula.

XS
SM
MD
LG