Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_05dec04_Hidrogen_150.jpg">Hidrogen se sve više nameæe kao gorivo buduænosti - 2004-12-05


Polovinom novembra kompanija Šel otvorila je novu benzinsku pumpu, pa æe Amerikanci, uskoro moæi da natoèe novo, ekološki apsolutno èisto gorivo. Benzinska pumpa je svega nekoliko kilometara udaljena od Kapitol Hila, a ovaj demonstrativni projekat opskrbljivaæe šest vozila na hidrogenski pogon.

Vozilo se zaustavlja na Šelovoj stanici da se natoèilo gorivo. Tu naravno nema ništa neobièno, jer milioni automobia svakodnevno toèe gorivo na pumpama širom sviejta. Osim – što se ovaj vozaè nije zaustavio zbog benzina, veæ zbog hidrogena. A sama èinjenica da jedna od najveæih svjetskih naftnih kompanija prodaje hidrogen, govori o tome gdje Šel vidi buduænost pogonskog goriva. Vozila na hidrogenski pogon nisu novost, i veliki broj kompanija, pored prototipova ima veæ spremne modele. Ali do sada nije bilo hidrogenskih pumpnih stanica.

Razlog zbog koga autoindustraija danas insistira na novim vozilima je ekološke prirode, ali i zbog toga što hidrogena – za razliku od nafte - ima u izobilju. Hidrogenski pogon pruža mnogo više slobode u projekciji i samom dizajnu vozila. Hidrogenska pumpna stanica u Vašingtonu dio je partnerskog projekta Šela i Dženeral Motorsa sa ciljem da se vozila na hidrogenski pogon komercijalizuju. Na putu æe im biti skeptici koji ne vjeruju da hidrogen može da bude zamjena za naftu.

Pitanje je kako bi se naftne kompanije prilagodile i kako bi pumpne stanice trebalo transformisati? Naftna industraija u Americi sigurno veæ traži odgovore na ta pitanja, jer se u konaènom – radi o njenoj zaradi i opstanku.

XS
SM
MD
LG