Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_3dec04_Bernard_Keri.jpg">Predsednik Buš imenovao bivšeg šefa njujorške policije za novog Sekretara za unutrašnju bezbednost - 2004-12-03


Predsednik Buš je imenovo bivšeg Komesara Njujorških policijskih snaga Bernarda Kerika za šefa Sekretarijata za unutrašnju bezbednost koji kontroliše amerièke granice i koji je kljuèna agencija odgovorna za spreèavanje terorizma u Sjedinjenim Državama.

”Na svakom dosadašnjem položaju on je pokazao duboku predanost pravdi, imao srce za nevine i beležio veliki uspeh. Zahvalan sam što se složio da svoje dugogodišnje iskustvo i umeæe na planu bezbednosti primeni na najvažnijem položaju u federalnoj vladi. Berni je predan, inovativni reformator koji insistira na rezultatima“.

Kerik je bio komesar Njujorške policije tokom teroristièkih napada 11 septembra pre tri godine i predsednik Buš je rekao da æe Keriku iskustvo koje je stekao nakon tih napada pomoæi da vodi Sekretarijat za unutrašnje poslove.

”Brni Kerik razume dužnosti koja Amerika ima nakon 11 septembra. Rešenost koju je osetio tog jutra æe ga rukovoditi u svakodnevnom obavljanju posla. On æe biti verni saveznik svakoga ko bude u prvim redovima branio našu unutrašnju bezbednost.

Kerik, koji je takodje bio angažovan u obuèavanju novih policijskih snaga u Iraku, rekao je na sveèanosti u Beloj kuæi da æe seæanje na nastradale 11 septembra zauvek ostati u njegovoj svesti.

”Ne prodje ni jedan dan od tog jutra 11 septembra da ne pomislim na žrtve koje su podneli naši heroji i gubitke koje smo pretrpeli. Obeæavam vam, gospodine predsednièe, da æe seæanje na te hrabre duše i užase koji su naneti našoj ponosnoj naciji biti stalni podsetnik na ogromnu odgovornost koju ste mi poverili“.

Ukoliko njegovu nominaciju potvrdi Senat, 49-godišnji Kerik æe biti na èelu sekretarijata koji nadgleda 22 federalne agencije, sa više od 180 hiljada službenika. Kerik, lojalni sledbenik predsednika Buša, uèestvovao je kampanji za njegov reizbor. Sadašnji sekretar za unutrašnju bezbednost, Tom Ridž, podneo je ostavku ove nedelje, rekavši da želi više vremena da posveti svojoj porodici.

XS
SM
MD
LG