Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_Ukraine_Viktor_Yushchenko_wife_Kateryna__right_daughter_Sofia_eng_150_28nov04.jpg">Leonid Kuèma smatra da bi trebalo održati nove izbore - 2004-12-02


Predsednik Kuèma se tokom današnjeg dana u pregraðu Moskve susreo sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, sa kojim je razgovarao o post-izbornoj krizi u Ukrajini. Nakon današnjih razgovora ruski predsednik je ukazao da ponavljanje izbora ne bi imalo svrhe, dodaši da je rešenje situacije u rukama naroda Ukrajine. Istovremeno, u Vašingtonu, predsednik Buš je izjavio da strani faktori ne smeju da utièu na nove izbore u Ukrajini, ukazavši da ti izbori moraju da odslikavaju narodnu volju. U meðuvremenu, ukrajinski Vrhovni sud poèeo je da razmatra završne argumente u vezi sa tvrdnjama opozicije da je bilo izbornih prevara u korist prmeijera Viktora Janukovièa.

Èlanovi meðunarodnog panela, koji predstavlja 53 države - predstavili su danas generalnom sekretaru Kofiju Ananu plan koji predviða radikalnu reformu Svjetske organizacije. Savjetu bezbjednosti se tim planom daju jasne instrukcije za preduzimanje preventivnih akcija u svijetu. Takoðe je predloženo da Savjet dobije još 6 novih stalnih i 8 polu-permanetnih èlanova – po dva iz Evropu, Afrike, Azije i Amerika. Sadašnje stalne èlanice bi zadržale pravo veta.

Savjetu bezbjednosti se tim planom daju jasne instrukcije za preduzimanje preventivnih akcija u svijetu. Takoðe je predloženo da Savjet dobije još 6 novih stalnih i 8 polu-permanetnih èlanova – po dva iz Evropu, Afrike, Azije i Amerika. Sadašnje stalne èlanice bi zadržale pravo veta.

JERUSALIM

Izraelski premjer Ariel Šaron ponovio je danas spremnost da sretne sa sirijskim predsjednikom Sirije Bašarom Al Asadom pod uslovom da se zabrani rad antiizraelskih grupa u Damasku. Sirija je to odbila odreðenim uslovima. Šaron je takoðe rekao i da æe opozicionim laburistima Šimona Peresa, ponuditi da formiraju vladu. Šaron je sinoæ otkazao koalicionu saradnju partiji Šinui, èiji su poslanici glasali protiv budžeta za 2005. Time je ugrožen šaronov plan povlaèenja iz pojasa Gaze. U sluèaju da se ne formira koalicija – u Izraelu æe biti organizovani parlamentarni izbori.

RAMALA, ZAPADNA OBALA

A što se tièe izbora za èelnika Palestinske samouprave – još jedna ekstremistièka palestinska organizacija - Islamski Džihad danas je najavila bojkot. Odluku o bojkotu juèe je objavila i organizacija Hamas.

LIBEK, NJEMAÈKA

Lideri francuske i njemaèke Gerhard Šreder i Žak Širak saopštili su danas nakon sastanka u Libeku da æe na samitu 17 decembra glasati da sa Turskom poènu pregovori o pridruženju uniji. Širak i Šreder takoðe su danas podržali evropske napore za mirno rešenje krize u Ukrajini.

PROVINCIJA KESON, FILIPINI

Pred naletom novog tajfuna - više od 160 hiljada stanovnika istoènih filipinskih provincija napustilo je svoje domove i uputilo se u krajeve a veæom nadmorskom visinom. U poplavama i klizištima u prvom talasu nevremena poginulo je više od 420 osoba dok se 177 vodi kao nestalo.

XS
SM
MD
LG