Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_30nov04_microproces.jpg">Nova generacija èipova - æelijski procesori - 2004-11-30


Unutrašnja arhitektura kompjuterskih procesora - odnosno organizacija miliona tranzistora u kompjuterskom èipu - nije se menjala veæ godinama. To, naravno, ne znaèi da istraživaèi nisu radili na razvijanju sledeæe generacije èipova.

Ovih dana, IBM, Soni i Tošiba, otkrili su neke kljuène pojedinosti o takozvanim ”æelijskim procesorima“ namenjenim sledeæoj generaciji kompjutera, televizora i kompjutera za video igrice. Ovi procesori biæe deset puta brži od sadašnjih, a oèekuje se da æe zvanièna vest biti objavljena u februaru, na Medjunarodnoj konferenciji o integralnim kolima. Ukratko, nova, æelijska arhitektura, zasniva se na konceptu da jedan èip sadrži nekoliko autonomnih procesora koji mogu istovremeno i paralelno da obavljaju nekoliko funkcija. Neki veliki zadatak, na primer procesovanje veoma detaljne video slike u tehnici visoke rezolucije, biæe izdeljen na male posliæe, zvane ”apuleti,“ a svaki od æelijskih procesora dobijaæe pakete posliæa zajedno sa instrukcijama za njihovo obavljanje. Jednu stepenicu iznad njih, u toj hijerarhiji, stojaæe ”procesni element,“ odnosno softver koji kontroliše kako æelijski procesori obavljaju svoje posliæe. Èim je neki æelijski procesor slobodan, stiže mu novi posliæ zajedno sa instrukcijama. Zvuèi kao neka dobro organizovana fabrika, s tim što æelijski procesori ne traže platu i topli obrok. Uredaji sa novim ”æelijskim procesorima“ trebalo bi da se pojave veæ tokom 2005.

XS
SM
MD
LG