Linkovi

Neki do amerièkih zakonodavaca protive se odlaganju izbora u Iraku, zakazanih za 30. januar, jer smatraju da bi to ohrabrilo pobunjenike - 2004-11-28


Neki do amerièkih zakonodavaca protive se odlaganju izbora u Iraku, zakazanih za 30. januar, jer smatraju da bi to ohrabrilo pobunjenike. 15 iraèkih politièkih stranaka, potpisalo je ovih dana peticiju za odgaðanje izbora za period do šest meseci zbog nastavljenog nasilja u pojedinim delovima zemlje. Iraèka vlada je saopštila da je rešena da izbore održi na vreme. Adnan Paèaèi, jedan od iraèkih politièkih lidera koji se zalaže za odlaganje uèestvovao je u jednom od udarnih informativnih programa amerièke televizije.

Uticajni sunitski državnik Adnan Paèaèi u intervjuu CNN-u rekao je da bi bilo pogrešno održati izbore ako veliki broj pripadnika iraèke manjinske sunitske zajednice ne želi da uèestvuju u njima.

"Moramo da pokrenemo dijalog sa onima koji se dvoume ili ne žele da uèestvuju na izborima da bi utvrdili da li se može izaæi u susret nekim od njihovih zahteva i rešiti neke od njihovih prigovora. Trebalo bi takoðe da pokušamo da ih uverimo da je u njihovom interesu da glasaju", rekao je Paèaèi.

Po Paèaèijevim reèima, pritisak da se izbori održe na vreme ne doprinosi stabilizaciji zemlje. Medjutim, predsedavajuæi senatskog Odbora za obaveštajna pitanja Pet Roberts smatra da bi odlaganje izbora još više ohrabrilo pobunjenike koji se protiv demokratskoj upravi u Iraku.

"Nakon jednog odlaganja uslediæe drugo, što bi moglo da dovede do jaèanja pobune. Ne verujem da bi odlaganje uticalo na smanjenje nasilja", rekao je Roberts, a slièno mišljenje izrneo je i predsedavajuæi senatskog Odbora za spoljnopolitièke odnose, Rièard Lugar:

"Zahtevi sunita deo su strategije za njihovo održavanje na vlasti. Oni nisu uvereni da æe u Iraku doæi do demokratije. Neki od njih veruju da æe Sjedinjene Države da se zamore i konaèno napuste Irak, dok bi suniti mogli ponovo da preuzmu vlast".

Demokratski senator Barbara Bokser takoðe se zalaže za održavanje izbora na vreme. Ona je oštro kritikovala odluku predsednika Buša da uðe u rat sa Irakom, ali sada kaže da je vreme da Iraèani preuzmu odgovornost za upravljanje svojom zemljom. Po njenim reèima, jedino ako bi pored sunita i veæinska zajednica šiita zatražila odlaganje, ona bi prihvatila pomeranje izbora. Medjutim, do toga teško da æe doæi, jer je vodeæi iraèki šiitski ajatola, Ali al-Sistani, izjavio da je dužnost svakog Iraèanina da izaðe na predstojeæe izbore.

XS
SM
MD
LG