Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/ap_china_coal_mine_-_file_photo.jpg ">Oko 170 rudara zarobljeno u rudniku uglja na severu Kine - 2004-11-28


Oko 170 rudara zarobljeno je u rudniku uglja na severu Kine, posle jutrošnje eksplozije gasa, dok je više od stotinu uspelo da izaðe iz okna. Državna novinska agencija Šinhua objavila je da su svih 127 rudara koji su uspeli da se izvuku radili blizu izlaza, kada je došlo do eksplozije u rudniku Èen-Ðia-Šan. Više od 40 rudara odmah je prebaèeno u bolnicu, veæina njih zbog trovanja ugljen-mokosidom. Agencija Šinhua takoðe javlja da je kineski predsenik Hu Ðintao urgirao na spasilaèke ekipe da uèine sve što je neophodno kako bi spasli zarobljene.

Uzrok eksplozije još se istražuje, a od ranije je poznato da su kineski rudnici najsmrtonosniji na svetu, s obzirom da svake godine, usled eksplozija, požara, obrušavanja i poplava ginu hiljade rudara. Zvanièni Peking izdvojio je skoro pola milijarde dolara za poboljšanje bezbednosnih uslova u rudnicima.

XS
SM
MD
LG