Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_27nov04_102534_gz-m.jpg">Kamkorderi najzad dobijaju hard drajv - 2004-11-27


Video kamere, odnosno kamkorderi, za domaæu upotrebu najzad poèinju da gube kasete i video diskove i dobijaju kompjuterski èvrsti disk iliti narodski reèeno - hard drajv. Kada se uzme u obzir da obièan džepni MP3 plejer sada ima izmedju 15 i 20 gigabajta memorije, što znaèi dovoljno prostora da zapamti 5 sati pristojnog video signala, onda se vidi koliko je logièan spoj video kamere i hard drajva. Pogotovu što se sada svi novi kompjuteri prodaju sa, makar najprostijim, softverom za montažu video slike i zvuka, tako da pratkièno svako može da izmontira jednostavan video neèijeg rodjendana ili venèanja.

Kompanija Džej-vi-si (JVC) izbaciæe na tržište iduæeg meseca dva kamkordera, GZ-MC100 i 200, sa minijaturnim ulošcima koji izgledaju kao memorijske kartice, kakve imaju mnogi digitalni fotoaparati, ali koje zapravo sadrže hard drajv od 4 gigabajta - dovoljno za oko sat video materijala. Ovakav sistem za snimanje ima ogromne prednosti. Nema više premotavanja kaseta tamo amo, nema više èekanja da se snimljeni materijal upiše na digitalni mini disk. Snimljene scene mogu odmah da se pregledaju i obrišu ako nisu dobro snimljene, a moguæe je ubacivati i medjukadrove izmedju dva veæ snimljena kadra. Prebacivanje snimljenih scena u kompjuter vrlo je jednostavno. Novi Džej-vi-sijevi kamkorderi probijaju led sa cenom nešto višom od hiljadu dolara, ali nema sumnje da æe ih uskoro biti i jeftinijih.

XS
SM
MD
LG