Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voa_eu_ukraine_flag_24nov04_150_russian.jpg">Rusija je izrazila zabrinutost zbog pokušaja Zapada da utièu  na situaciju u Ukrajini - 2004-11-26


Moskva kritikuje Zapadne zemlje da preduzimaju korake koje rasplamsavaju ionako napetu post-izbornu situaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin je optužio Evropsku Uniju da ohrabruje pristalice opozicionog kandidata Viktora Jušèenka da održavaju demonstracije, koje Moskva naziva “nedemokratskim”. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je išao korak dalje ustvrdivši da neke zemlje žele da -- kako se izrazio -- “izvedu stvari iz pravnog okvira” i da vrše pritisak da Ukrajina bude “više uz Zapad”.

Po reèima šefa ruske diplomatije: “geografski, Ukrajina se granièi i sa zapadom i sa Rusijom, a takva politika znaèi da neko želi da u Evropi bude povuèena nova linija podele”.

Dok Sjedinjene Države, Evropska Unija i druge zapadne zemlje ne prihvataju zvaniène rezultate ukrajinskih predsednièkih izbora, Rusija je èestitala Janukovièu na -- kako se izrazio predsednik Putin -- “ubedljivoj pobedi” i odbacuje pozive za preispitavanje izbornih nepravilnosti. U meðuvremenu, gruzijski parlament se pridružio Zapadu u pružanju podrške Jušèenku i osudi lažiranih izbora. Po oceni analitièara, sadašnji razdor izmeðu Rusije i Zapada najdublji je od pada Sovjetskog Saveza 1991. Do sada su jedino Kina i autoritarni režimi u bivšim sovjetskim republikama Uzbekistan i Belorusiji stali na stranu Moskve.

XS
SM
MD
LG