Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/shaul_mofaz_150.jpg">Promena u izraelskoj politici usko je vezana za desnièarsku vladu premijera Berluskonija - 2004-11-20


Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz doputovao je u Italiju radi razgovora o širokom spektru vojnih pitanja. Ranije ove nedelje Mofaz je sliène razgovore vodio u Varšavi gde se sastao sa najvišim poljskim funkcionerima. Poljski ministar unutrašnjih poslova Rišard Kliš izrazio je zabrinutost u pogledu bezbednosti istoène granice Evropske Unije. Razmatrao je moguænost upuæivanja delegacije poljskih struènjaka u Izrael koja bi prouèila bezbednosnu tehnologiju zida kojima Izraelci grade duž granice sa Palestincima. Prema navodima Menahema Ganca, dopisnika izraelskog lista Maariv u Rimu -- Poljska je zainteresovana za slièna bezbednosna rešenja kao Izrael, odnosno mere za spreèavanje uslaska opasnih elemenata u zemlju. Poljski zvaniènici žele da prouèe barijeru koju gradi Izrael, navodi Ganc.

“Poljska danas predstavlja istoènu granicu Evropsku Unije. Vlasti su zabrinute zbog organizacija koje krijumèare drogu kao i terorista koji bi mogli da pokušaju da prelaze u Evropu. Imajuæi u vidu da je Poljska preuzela obavezu da garantuje bezbednost granice Evropske Unije, ona namerava da kroz nekoliko nedelja u Izrael pošalje grupu eksperata koji æe izuèavati barijeru koju gradi Izrael”.

Ganc je dodao da Poljska, koja se na istoku granièi sa Litvanijom, Belorusijom i Ukrajinom, upravo poèinje da gradi 14 kontrolnih punktova duž svoje istoène granice. S obzirom da treba kontrolisati stotine kilometara teritorije, poljska strana je zainteresovana da nauèi što više od izraelskog iskustva i tehnike.

Tokom posete Italiji, izraelski ministar odbrane Mofaz æe takoðe razgovarati o razvoju novog elektronskog sistema za onemoguæivanje neprijateljskih aviona. Izrael je dosada takvu poverljivu saradnju održavao jedino sa Sjedinjenim Državama. Promena u izraelskoj politici usko je vezana za desnièarsku vladu premijera Berluskonija, ukazuje Ganc.

“Promena politike je konkretno povezana sa Berluskonijevom vladom i njenim odnosom prema Izraelu u poslednje tri godine. Na to utièu i topli odnosi izmeðu Bele kuæe i Berluskonijeve administracije što je definitivno pomoglo u otvaranju takve saradnje”.

Izraelski vojni izvori potvrðuju da nijedna èlanica Evropske Unije ne održava tu vrstu saradnje sa Izraelom. Odnosi izmeðu Italije i Izraela znatno su unapreðeni nakon podrške Berluskonijeve vlade ratu protiv terorizma koju predvode Sjedinjene Države. Italijanski premijer je takoðe podržao izraelsku bezbednosne interese kao i politiku prema Palestincima.

XS
SM
MD
LG