Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_20nov04_Sky_Express.jpg">Nova ideja za masovni transport buduænosti - 2004-11-20


Putevi i ulice svetskih gradova sve su zakrèeniji. Gužve u javnom prevozu su sve veæe, a taksi je ponekad nemoguæe naæi.

Medjutim jedna kompanija u amerièkoj državi Minesoti, veruje da bi njen pronalazak - elektrièni taksi nazvan ”Skajveb ekspres“ - mogao da predstavlja sjajno rešenje. Sistem se sastoji od neke vrste lakog, šinskog prevoza, sa malim kabinama na toèkovima, u koje staje svega nekoliko putnika. Kompanija Taksi 2000 zamišlja izgradnju razgranate mreže uskih šinskih puteva, na visini od oko pet metara iznad tla, kojim bi se kretale gondole upravljane kompjuterima. Stanice bibile van glavnog toka, što znaèi da zaustavljanje u njima ne bi stvaralo zagušenja.

Putnici bi u stanici saèekali prvu slobodnu gondolu, ušli unutra, provukli magnetnu karticu kroz prorez i preko numerièke tastature ubacili u kompjuter šifru odredišta. Zatim bi seli i posvetili se novinama, knjizi, pletenju èarapa ili jedostavno gledanju kroz prozor. Za to vreme, kompjuter bi ih vodio najkraæim i najbržim putem do odredišta. Kompanija Taksi 2000 kaže da njene gondole mogu da se kreæu brzinom èak do 120 kilometara na sat. Ovaj šinski taksi koštao bi oko 10 miliona dolara po milji, što je znatno jeftinije od izgradnje metroa, pa èak i tramvaja. U ovom trenutku ispituju se dva prototipa - jedan u Americi, a drugi u Britaniji.

XS
SM
MD
LG