Linkovi

Ubistvo humanitarne radnice u Iraku - 2004-11-19


Vlade širom sveta osudile su ubistvo Margaret Hasan, direktora iraèkog ogranka humanitarne organizacije Ker Internešnl (CARE International). Gospodja Hasan je oteta 19 oktobra u Bagdadu, dok se vozila na posao. 16 novembra, pojavio se video snimak teroriste sa kapuljaèom koji ubija ženu sa povezom preko oèiju. Vlada opšte uverenje da je ta žena Margaret Hasan: u Iraku je živela poslednjih trideset godina i radila na dostavi hrane, lekova i humanitarne pomoæi iraèkom narodu. Britanski premijer Toni Bler je rekao da je civilizovani svet zgrožen ”okrutnim tretmanom nekoga ko je godine i godine svog života posvetio pomaganju naroda Iraka.“ Od zbacivanja Sadama Huseina, teroristi su sproveli brojne samoubilaèke bombaške napade, otmice i odrubljivanje glava u nastojanju da potkopaju iraèku stabilnost i rekonstrukciju i spreèe održavanje izbora. Od preko sto sedamdeset stranaca, koliko je ove godine oteto u Iraku, trideset je ubijeno. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da æe poraz terorista dati iraèkom narodu nadu i pomoæi zemlji da krene stazom slobode:

”Narod Iraka je postigao napredak i izgradnji društva bez terorizma i tiranije. To nije lako. Postoje oèigledno veoma opasni elementi u Iraku koji se zalažu za zavodjenje vladavine terorista i diktatora. Oni su preduzeli sva moguæa nastojanja da osujete napreak i zastraše iraèki narod i koalicione snage. Ukoliko želimo da Irak bude slobodno i mirno društvo, ni jedan deo zemlje ne može da ostane pod kontrolom ubica, terorista i ostataka režima Sadama Huseina“.

Iraèki premijer Ijad Alavi je rekao: ”Suoèeni smo sa kampanjom terorista i neprijatelja svih vrednosti koje negujemo, sa kampanjom da se poljulja naša rešenost i da se spreèe Irak i Iraèani u nastojanju da steknu slobodu i demokratiju o kojoj smo sanjali više od trideset godina.“ Iraèani, Amerikanci i njihovi koalicioni partneri neæe dopustiti teroristima da uspeju.

XS
SM
MD
LG