Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_19nov04_Michael_Sch.jpg">U opširnom intervjuu za Glas  Amerike, Majkl Šojer kaže da je fenomen bin Ladena mnogo složeniji - 2004-11-19


Majkl Šojer, koji je podneo ostavku na svoj položaj u Centralnoj obaveštajnoj agenciji 12. novembra, izneo je više detalja o tome kako shvata Osamu bin Ladena u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike, Gerijem Tomasom.

U zvaniènim amerièkim izvorima Osama bin Laden se obièno prikazuje kao ludi terorista koji želi da napadne Sjedinjene Države zbog mržnje prema amerièkim vrednostima slobode i demokratije. Medjutim, Majkl Šojer koji je proveo dobar deo svoje 22-ogodišnje karijere prateæi aktivnosti bin Ladena u Centralnoj obaveštajnoj agenciji, kaže da takvo prikazivanje bin Ladena ne pomaže mnogo da se shvati njegova prava liènost i njegovi politièki ciljevi.

«Oni koji i dalje govore amerièkom narodu da je Osama bin Laden samo nešto gori gangster od ostalih ili da predstavlja samo krajnje ekstremni i poludeli ogranak muslimanskog sveta ili da ovaj rat nema nikakve veze sa religijom… - sve dok se proizvode takve vrste analiza to æe Amerikancima davati pogrešnu predstavu o Bin Ladenu.»

U opširnom intervjuu za Glas Amerike, Šojer kaže da je fenomen bin Ladena mnogo složeniji. Bin Laden, kaže bivši analitièar CIA-e, ne prigovara amerièkom naèinu života, veæ zvaniènoj politici amerièke vlade.

«Nema sumnje da se bin Ladenu ne svidja naše društvo. Medjutim, njegova moæ, pa èak ako hoæete, i njegova genijalnost, potièu od fokusiranja na neke sasvim specifiène ciljeve amerièke spoljne politike koji se uglavnom smatraju protivnim interesima muslimana širom sveta.

Šojer kaže da su bin Laden i njegovi sledbenici besni prvenstveno zbog podrške SAD Izraelu i autokratskim vladama u arapskom svetu i dodaje da je razumevanje njihovih motiva od kljuènog znaèaja za pobedu nad al Kaidom i njenim saveznicima.

«Jasno je da smo u ratu, ako ne protiv islama kao takvog, onda protiv velikog broja muslimana koji su gnevni na nas iz politièkih razloga. To je rat koji se neæe završiti uskoro. I, bilo bi dobro da bar shvatimo motive koji stoje iza njega kako bismo mogli da ga vodimo uspešno i da na kraju pobedimo.»

Šojer se nije samo bavio analizom bin Ladena u Centralnoj obaveštajnoj agenciji veæ je anonimno objavio i dve knjige o bin Ladenu i ratu protiv terorizma, uz odobrenje agencije. On ukazuje da je al Kaida mnogo bliža pobunjenièkoj organizaciji nego tipiènoj teroristièkoj grupi.

«Jednostavno treba da prihvatimo èinjenicu da se ne radi o tradicionalnoj teroristièkoj grupi. Radi se o neprijatelju koji je snažan, talentovan, moderan i profesionalan. Sve dok ga budemo potcenjivali, mnogo veæi broj Amerikanaca æe izgubiti život nego što bi bilo potrebno.»

Mada posle posle 11. septembra 2001. nije bilo napada na amerièkom tlu, Šojer veruje da takav napad možda predstoji i da æe se uskoro pojaviti nova video traka sa upozorenjem Osame bin Ladena o takvom napadu.

XS
SM
MD
LG