Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_18nov04_Clinton_Bus.jpg">Otvorena biblioteka posveæena bivšem predsedniku Bilu Klintonu - 2004-11-18


Predsednik Buš je uèestvovao na ceremoniji otvaranja predsednièke biblioteke svog prethodnika, Bila Clintona.

Bilo je to odavanje pošte èetvorici predsednika u Litl Roku. Otvaranju biblioteke su prisustvovali sadašnji predsednik Džordž Buš mladji i bivši predsednici Bil Klinton, Džimi Karter i Džordž Buš stariji. Hiljade ljudi su se okupile po veoma kišnom danu duž reke Arkanzas radi otvaranja privatno finansiranog muzeja, u vrednosti od 165 miliona dolara u kojem se nalazi preko 80 miliona dokumenata Klintonove administracije. Predsednik Buš je hvalio bivšeg guvernera iz Arkanzasa zbog njegovog optimizma i predanosti, nazvavši ga èovekom koji se ozbiljno bavio politikom i koji gaji veliku saoseæajnost.

”Posetioci æe se na ovom mestu podsetiti na veliko obeæanje naše zemlje i snove koji su se ostvarili u životu 42. amerièkog predsednika. Predsednièka biblioteka Vilijama Džefersona Klintona je poklon buduænosti od strane èoveka koji je uvek verovao u buduænost. Danas mu se zahvaljujemo zbog toga što je voleo Ameriku i što joj je služio“.

Predsednik Klinton se zahvalio predsedniku Bušu za prisustvo ceremoniji, šaleæi se da je osvajanjem pobede na predsednièkim izborima, odložio otvaranje sopstvene biblioteke za još èetiri godine.

”Èestitam Vam na izbornoj pobedi i želim da vam Bog pomogne, posebno u pogledu nove i bolje nade za mir na Bliskom istoku. Seæam se da sam, prvi put kad sam èuo Džordža W. Buša kako drži govor u Ajovi, nazvao svog prijatelja i rekao mu: ”Gospode Bože ovaj èovek nas može potuæi. On je dobar politièar“.

Kao gotovo svi govornici, predsednik Klinton i njegova supruga, Hilari Rodam Klinton su govorili o potrebi da se Amerikanci ujedine nakon teških izbora. Posetioci ovog novog muzeja izgradjenog od stakla i èelika, mogu videti izložbe koje odražavaju nastojanja bivšeg predsednika da se uspostavi mir u Severnoj Irskoj, na Balkanu i na Bliskom istoku. Za ulaznicu od sedam dolara, gradjani mogu da vide savršenu kopiju Ovalne kancelarije i mnoge poklone koje je Klinton primio iz inostranstva. Tu je i postavka pod nazivom ”Borba za vlast“ na kojoj se mogu videti predsednikovi sukobi sa republikancima u Kongresu, afera sa pripravnicom u Beloj kuæi, Monikom Luinski i naknadni pokušaj njegovog opoziva. Na ceremoniji otvaranja muzeja bili su prisutni mnogi bivši èlanovi administracije predsednika Klintona, kao i vodeæe liènosti u Demokratskoj stranci, ukljuèujuæi dvojicu neuspelih protivkandidata predsednika Buša: bivšeg potpredsednika Ala Gora i senatora iz Masaèusetsa, Džona Kerija. Posle ceremonije, predsednik Buš æe, nakon što svrati na svoj ranè u Teksasu, sutra otputovati u prestonicu Èilea, Santijago, na samit Azijsko-pacifièkog foruma za ekonomsku saradnju.

XS
SM
MD
LG