Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_iraq_fallujah_fighting_17nov04_150a.jpg">Amerièki marinci na ulicama Faludže i danas nailaze na gerilski otpor pobunjenièkih snaga - 2004-11-17


U eksploziji automobila-bombe, u mestu Baidži, na severu Iraka poginulo je najmanje 14 lica, dok je povreðeno više od deset ljudi – od èega i 3 pripadnika amerièkih oružanih snaga. Istovremeno, u Mosulu je zabeležen relativan mir, nakon što su amerièke i iraèke snage uspele da pod svoju kontrolu stave policijske stanice koje su pobunjenici nedavno bili zauzeli. U 2 bombaška napada na britanske snage južno od Bagdada ranjen je jedan vojnik. Na putu izmeðu Balada i Samare ubijena su 2 Turska vozaèa kamiona. Amerièki marinci istovremeno nastoje da u potpunosti uguše popunu u takozvanom sunitskom trouglu.

FALUDŽA, IRAK

Amerièki marinci na ulicama Faludže i danas nailaze na gerilski otpor pobunjenièkih snaga, mine iznenaðenja i pronalaze skriveno oružje i municiju. Grad je okupiran, ali pobuna u sunitskom trouglu još nije ugušena. U borbama u Ramadiju, prema bolnièkim izvorima poginulo je 9, a najmanje 15 osoba je ranjeno.

MOSUL, IRAK

U Mosulu, na sjeveru zemlje, pobunjenici su uništili još jednu policijsku stanicu i zapalili policijska vozila. Istovremeno 1200 amerièkih vojnika upuæenih juèe da uguše pobunu i preuzmu od pubunjenika kontrolu nad policijskim objektima u gradu, nailaze na veoma slab otpor.

BAGDAD, IRAK

Dva automobila bombe eksplodirala su danas na putu ka bagdadskom aerodromu. Jedan je eksplodirao u koloni civilnih vozila – a ovaj oèevidac kaže da u blizini nije bilo amerièkih trupa – èlanovi jedne iraèke porodice su ranjeni. U drugoj eksploziji napadnuti su amerièki vojnici. Ovaj èovjek kaže da je tijelo jednog vojnika odneðšno u vreæi, dok je drugi prebaèen ambulantnim kolima.

BRISEL, NATO

NATO je u meðuvremenu danas odobrio poèetak programa obuke iraèke armije u jednoj bazi, nedaleko od Bagdada. Obukom æe svake godine biti obuhvaceno oko 1,000 irackih oficira, a program ce voditi oko 300 instruktora NATO-a.

ŽAK ŠIRAK, PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Istovremeno, Francuski predsjednik Žak Širak ocijenio je da je amerièka invazija Iraka mobilisala islamske ekstremiste i dovela do pojaèanih teroristièkih aktivnosti širom svijeta, što svijet – nakon svrgavanja sadama Huseina – nije zacijelo uèinilo bezbjednijim mjestom. Širak je tako još jednom, dan uoèi razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom u Londonu, naglasio svoje protivljenje ratu u Iraku.

Suprug ubijene direktorke humanitarne organizacije KER u Iraku Margaret Hasan, zatražio je od iraèkih ekstremista da mu omoguæe da sahrani njene posmrtne ostatke. Britanski Bler izjavio je da je ubistvo Margaret Hasan «gnusan èin», dok je visoki zvaniènik Evropske Unije Pol Nilsen ocenio da je, posle njenog ubistva, za humanitarne organizacije postalo gotovo nemoguæe da nastave da rade u Iraku.

XS
SM
MD
LG