Linkovi

Kastro mora da ode sa vlasti - 2004-11-16


Najviši amerièki diplomata na Kubi, Džejms Kason, kaže da Kubanci i dalje prkose komunistièkom režimu Fidela Kastra. Kubanci se nadaju, kaže Kason, da æe ponovo steæi gradjanske slobode nakon Kastrovog odlaska. On je dodao da je èinjenica da je Kastro nedavno pao i slomio koleno pojaèala te nade:

”Usamljeni glasovi opozicije iz dana u dan su sve manje usamljeni,“ kaže Kason. ”Siti nestašica hrane i struje, kao i najnovijih kriza koje je izazvala vlada, Kubanci sve više gube strpljenje prema Kastru. U nedeljama nakon široko publikovanog Kastrovog pada, sve više sledbenika režima sada kaže da je vreme da se Kastro povuèe“.

Kason istièe da ”aktivnosti koje se smatraju normalnim u bilo kojoj drugoj zemlji, na Kubi rezultiraju doživotnom zatvorskom kaznom.“ On navodi oštre mere sprovedene marta 2003. godine u okviru kojih je sedamdeset pet kubanskih zagovornika demokratije i novinara podvrgnuto nepravednim sudjenjima i osudjeno na duge zatvorske kazne. Neki od njih su još uvek u zatvoru, poput Osakra Eliasa Biseta i Lusia Enrikea Garsije, koji su zapoèeli štrajk gladju u znak protesta. Drugi, kao što su Nelson Agiar Ramirez i Ferera, više puta su premlaæivani u zatvoru. Kubanska tajna policija pretukla je èlana sindikata Lazara Gonzalesa Adana pre no što ga je pritvorila pod optužbom za ”osiono ponašanje“. Raul Rivero je osudjen na dvadeset godina zatvora zbog subvrezije, izmedju ostalog, zbog toga što je posedovao stolicu koju je svojevremeno koristio neki amerièki diplomata. Sedam teško bolesnih kubanskih politièkih zatvorenika, koji su pušteni na slobodu, sada su predmet maltretiranja, ponovnih hapšenja i ispitivanja. Amerièki diplomata Džejms Kason kaže: ”Vlada Kube nastavlja, bez oklevanja ili pauze, da jasno stavlja do znanja, ne samo Sjedinjenim Državama, veæ i èitavom svetu, da neæe promeniti svoj politièki sistem. Medjutim, na Kubi æe doæi do promene. Ona je zapravo veæ u toku. Kubanci æe sami doneti odluku o tome kakva æe biti sutrašnjica na Kubi. U svemu tome najvažnija je uloga koju æe svaki pojedini Kubanac igrati u donošenju te odluke“.

XS
SM
MD
LG