Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/aptn_powell_china_24oct04.jpg ">Kolin Pauel podneo ostavku na položaj državnog sekretara - 2004-11-15


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel podneo je ostavku, u jeku promena u kabinetu predsednika Buša na poèetku njegovog drugog mandata. Pauelova ostavka je jedna od èetiri koje je Bela kuæa saopštila danas, skupa sa ostavkom sekretara za poljoprivredu, energetiku i obrazovanje. Na kratkoj konferenciji za novinare, Pauel je rekao da je uvek nameravao da služi jedan mandat i dodao da su on i predsednik Buš došli na "zajednièko stanovište" da je vreme da napusti položaj. Medjutim, Pauel æe ostati na položaju dok ne bude imenovan njegov naslednik.

U pismu kojim je podneo ostavku, gospodin Pauel je rekao da je zadovoljan što je bio deo tima koji je, prema njegovim reèima, zapoèeo globalni rat protiv terorizma, oslobodio avganistanski i iraèki narod i skrenuo pažnju sveta na probleme širenja nuklearnog naoružanja. Ukupno šest èlanova kabineta je podnelo ostavke od kako je predsednik Buš ponovo izabran 2. novembra. Takve promene u kabinetu nisu neobiène tokom drugog mandata amerièkih predsednika.

Inaèe, za sada nema zvaniènih izjava o tome ko æe biti novi državni sekretar, ali mediji, navodeæi visoke izvore u administraciji, nagadjaju da je verovatni kandidat Savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs. Ona je poznata kao jedan od predsednikovih najpoverljivijih pomoænika i osoba koja podržava rat u Iraku. 50-godišnja Kondoliza Rajs je prethodno radila na Stanford univerzitetu. Ona je prva žena na položaju Savetnika za nacionalnu bezbednost. Još jedno ime koje se èesto navodi kao moguæi naslednik Kolina Pauela je amerièki ambasador u Ujedinjenim nacijama, 68-godišnji bivši republikanski senator, Džon Danfort.

XS
SM
MD
LG