Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/iran_93.jpg ">Iran pristao da u potpunosti obustavi svoj program obogaæivanja uranijuma? - 2004-11-14


Diplomate kažu da je Iran pristao da u potpunosti obustavi svoj program obogaæivanja uranijuma u okviru sporazuma sa tri èlanice Evropske unije. Detalji sporazuma još uvek nisu poznati, ali diplomate bliske pregovorima izmedju Irana i èlanica EU navode da je Iran pristao na ovaj sporazum kako bi izbegao eventualnu preporuku Medjunarodne agencije za atomsku energiju, kasnije ovog meseca, da UN uvedu sankcije Teheranu. Oèekuje se da æe glavni iranski pregovaraè, Hasan Rouhani, saopštiti detalje sporazuma kasnije danas u Teheranu. Èlanice Evropske unije - Nemaèka, Francuska i Britanija, su upozorile iransku vladu da æe podržati sankcije UN ukoliko Teheran odbije da obustavi aktivnosti u cilju obogaæivanja uranijuma.

Amerièki državni sekretar Kolin Pauel saopštio je da Sjedinjene Države nemaju nameru da silom menjaju režim u Iranu, ali je izrazio zabrinutost zbog nuklearnog programa i veza vlade u Teheranu sa terorizmom. U intervju televizijskog mreži CNBC, snimljenom juèe, Pauel je ponovio amerièke optužbe da Iran nastoji da razvije program za proizvodnju nuklearnog oružja i još uvek podržava teroristièke organizacije. Po Pauelovim reèima, Sjedinjene Države ne pripremaju invaziju Irana dok je na iranskom narodu da bira svoje voðstvo. No, Pauel je dodao da æe Vašington nastaviti svoju, kako je rekao, agresivnu spoljnu politiku vršenja politièkog i diplomatskog pritiska na iransku vladu.

XS
SM
MD
LG