Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/aptn_fallujah_bombardman_8nov04_eng_150.jpg">U Faludži nastavljene borbe amerièkih snaga i iraèkih pobunjenika - 2004-11-13


Napad amerièkih i iraèkih snaga na Faludžu traje veæ peti dan i vojni zvaniènici tvrde da su veoma blizu zadobijanja kontrole nad celim gradom. U meðuvremenu, u Mosulu još uvek vlada nasilje.

Amerièka vojska je sredinom dana pokrenula veliki napad na pobunjenike u južnom delu Faludže. Vojni zvaniènici tvrde da je amerièka vojska osvojila najveæi deo grada i nadaju se da je ovo poslednji veliki napad, za kim æe uslediti operacije od kuæe do kuæe.

Kasim Daud, ministar odbrane iraèke prelazne Vlade saopštio je da je ubijeno više od hiljadu vojnika. Terorista Abu Musab Al Zarkavi, koga mnogi povezuju sa Al Kaidom, i za koga amerièki i iraèki zvaniènici tvrde da vodi operacije u Faludži, nije pronaðen. Konvoj Crvenog polumeseca ušao je danas u Faludžu, gde se procenjuje da je pre napada iz grada evakuisano više od 300 hiljada stanovnika. Organizacije za dostavljanje humanitarne pomoæi izrazile su duboku zabrinutost za preostalo stanovništvo.

U meðuvremenu, u Mosulu, u koga su stigli neki pobunjenici izbegli iz Faludže, veæ treæi dan za redom traju nemiri, a glavni ciljevi napada bile su policijske stanice, mostovi i vladine zgrade. Vlasti u Mosulu zatražile su pojaèanje pošto su lokalni policajci napustili svoja mesta. Automobil bomba danas je eksplodirao pored konvoja iraèke Nacionalne garde, a u gradu je poginulo 10 pripadnika garde i jedan amerièki vojnik. Bagdadski meðunarodni aerodrom zatvoren je na neodreðeno vreme, a u najmanje šest gradova u Iraku uveden je policijski èas.

XS
SM
MD
LG