Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/ap_arafat_palestinian_210_eng_28oct04.jpg">Jaser Arafat preminuo u sedamdesetpetoj godini  - 2004-11-11


Palestinski predsjednik Jaser Arafat umro je rano jutros u vojnoj bolnici "Persi" u Parizu, u 75. godini. Tijelo palestinskog lidera biæe tokom dana prebaèeno u njegov zavièaj, Kairo, gdje æe se sjutra održati komemoracija. Najavljeno je prisustvo lidera velikog broja zemalja. Jaser Arafat sjutra æe biti sahranjen u Ramali na Zapadnoj Obali.Povodom Arafatove smti na palestinskim podruèjima proglašena je èetrdesetodnevna žalost.Palestinski parlament je ovlastio svog predsjednika Ravhia Fatuha da obavlja dužnost predsjednika u narednih 60 dana. U tom periodu održaæe se predsjednièki izbori, na kojim æe Palestinci izabrati ko æe ih predvoditi u narednih 5 godina. Bivsi palestinski premijer Mahmud Abas izabran je za predsjednika Palestinske oslobodilacke organizacije (PLO), najznaèajnijeg politièkog tijela Palestinaca, èiji je osnivaè i dugogodišnji lider bio pokojni Arafat.

Lideri širom sveta apeluju na Izrael i Palestince da iskoriste trenutak, koji mnogi smatraju novom prilikom za mir posle smrti Palestinskog predsednika Jasera Arafata. Predsednik Buš je u svom saopštenju pozvao dve strane i međunarodnu zajednicu da pomognu da se ostvari cilj “nezavisne demokratske Palestine koja će živeti u miru sa svojim susedima”. Državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da će Sjedinjene Države učiniti sve da pomognu palestinski narod na putu ka miru. Britanski premijer Toni Bler izrazio je slično mišljenje, ukazujući da će London sarađivati sa svim stranama da pomogne da Izrael i Palestinci postignu “pravedan i trajan sporazum”. Izrazi saučešća i dalje stižu od strane svetskih lidera uključujući generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Kofija Ananana, francuskog predsednika Žaka Širaka i kineskog predsednika Hu Đintaoa. U Jerusalimu, izraelski premijer Arijel Šaron izjavio je pred novinarima da bi Arafatova smrt mogla da bude - kako se izrazio -- “istorijski prekretnica” za Bliski Istok. Po njegovim rečima napredovanje ka miru zavisi od toga da li će novo palestinsko vođstvo povesti rat protiv terorizma, odnosno palestinskih organizacija poput Hamasa i Islamskog džihada. Nekoliko palestinskih organizacija danas nazvala je Arafata simbolom palestinskog naroda. Takođe su pozvali Palestince da ostanu ujedinjeni i nastave zalaganje za nezavisnu državu sa Jerusalimom kao prestonicom.

XS
SM
MD
LG