Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/rtv_ponte_15feb02_150.jpg">Del Ponte nazvala "apsolutnim skandalom" odbijanje Vlade Srbije da saradjuje s Tribunalom - 2004-11-03


Glavni tužilac Haškog suda, Karla del Ponte, izjavila je danas posle razgovora s čelnicima NATO, u Briselu, da je zatražila podršku za što brže hapšenje petnaest optuženih lica u Srbiji i dva lica u Hrvatskoj.

Del Ponte je nazvala danas "apsolutnim skandalom" odbijanje Vlade Srbije da saradjuje s Tribunalom i saopštila da je od NATO zatražila pomoć u hapšenju 15 optuženih u Srbiji i dva u Hrvatskoj.

Ona je bez suvišne diplomatije rekla generalnom sekretaru NATO, Jap de Hop Sheferu i Stalnom Savjetu da vojni savez u posljednje vrijeme nije pretjerano uspješan u hapšenju optuženih- prošla je čak godina i po od posljednjeg hapšenja i transfera u Hag, što je u oštroj suprotnosti sa dosadašnjim angažovanjem SFOR-a.

Po njoj, za činjenicu da je još uvijek na slobodi ukupno 21 optuženi, trebaju krivicu snositi vlasti Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske.

Saradnja sa Beogradom je za Del Ponte "teži problem" s obzirom na činjenicu da su tamošnje vlasti jasno naznačile da neće hapsiti haške optuženike. S tim u vezi, Srbiju i Crnu Goru ona naziva "sigurnim utočištem" za haške bjegunce, uključujući i nekadašnjeg komandanta snaga bosanskih Srba,Ratka Mladića, optuženog za srebrenički genocid.

Kada je riječ o vlastima u Banja Luci, Del Ponte nalazi da je izvještaj o Srebrenici važan putokaz na putu ka "pravdi i istini", ali da stoji i činjenica da do sada nisu Hagu predali ni jednog optuženog, te da Radovan Karadžić, još uvijek uživa podršku vlasti, kako tvrdi, " na svim nivoima".

Od Zagreba glavna tužiteljica traži u najskorije vrijeme izručenje Ante Gotovine i Miroslava Brale, ponavljajući da se, suprotno tvrdnji hrvatskih vlasti, Gotovina ipak krije na teritoriji Hrvatske.

Očekuje se da će u sličnom tonu sa današnjim naglascima, biti i izvještaj o saradnji država regiona sa Hagom, koji će Karla del Ponte podnijeti krajem ovog mjeseca Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija...

XS
SM
MD
LG