Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voatv_27may04_indians_with_buffalohead_150.jpg">Jedan od najstarijih naroda Amerike odlučio je da naciji preda specijalni poklon - 2004-11-03


Pripadnici indijanskog plemena Lumi, iz države Vašington, na američkom severozapadu, izradili su takozvani «totem isceljenja», sa likovima životinja za koje veruju da imaju posebnu magičnu pomoć, kako bi pomogli Americi da prevazidje posledice terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Lumi Indijanci su se naselili na području savezne države Vašington mnogopre nego što je ona uspostavljena. Ovaj kraj gde se snegom prekriveni planinski vrhovi uzdižu iznad bistrih planinskih reka i gustih šuma je i duhovni dom plemena Lumi.

«Kada odete u šumu da se pomolite, da se okupate pre nego što se sunce uzdigne na nebu, to mesto postaje veoma sveto i začujete pesmu, a onda i sami zapevate,» kaže Hiler.

Pesme i tradicije Lumija pomogle su ovom narodu da se održi u teškim vremenima. Lumi veruju da crpu snagu iz svojih svetih rituala i simbola. Posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Lumi su odlučili da predaju Sjedinjenim Državama duhovni poklon, kojim bi se odala pošta žrtvama napada i dala snaga onima koje su ostavili iza sebe. Iz ove šume koju smatraju baštinom svojih predaka, uzeli su deblo 140 godina starog crvenog kedra i od njega izradili tradicionalni totem isceljenja.

«Naši stari nas uče da ako imate neko blago treba da ga podelite sa drugima,» kaže Džejms.

Za pripadnike naroda Lumi, neke životinje imaju simbolično značenje i magičnu moć. Orao je sveta ptica koja predstavlja nebo - oca života na zemlji. Na totemu Lumija, orao predstavlja sve očeve i muškarce koji su stradali 11. septembra. Medved predstvlja zemlju i sve majke i žene koje su stradale u napadima. Na dnu totema, je medvedovo mladunče koje predstavlja decu koja su stradala u napadima, kao i onu koja su izgubila svoje drage. Totem koji je visok 13 stopa i težak jednu tonu biće postavljen u državnom parku udaljenom oko sat vožnje od nulte tačke gde su se uzdizale kule Svetskog trgovinskog centra. Pripadnici naroda Lumi preneli su svoj totem isceljenja preko Amerike, zaštićen u specijalnom drvenom kontejneru. Na putu do države Njujork oni su se zaustavili u nekoliko indijanskih rezervata, gde su starešine drugih indijanskih plemena blagoslovile ovaj specijalni poklon Americi, slično ovom prizoru iz države Konetikat, gde su se Lumi okupili zajedno sa pripadnicima lokalnog plemena Mašantaket. Mada smatraju da je totem skromno umetničko delo, Indijanci ga takodje vide kao izvor inspiracije. Mnogi od onih koji ga dodirnu smatraju da totem ima isceliteljsku moć.

«Ova pozitivna energija je generacijama pomagala američkim Indijancima da se suoče sa tugom i gubitkom», kaže Rils.

Pripadnici plemena Lumi iz tog razloga veruju da će njihov sveti poklon pomoći naciji da ozdravi.

«Ne želimo da iko nosi u sebi bol i tugu - to su osećanja kojih se treba osloboditi. Ako ljudi mogu da osete snagu orla i medveda i nadu koju nosi medvedovo mladunče, oni će ozdraviti,» kaže Hiler.

Totemski simboli označavaju poimanje zajednice i zajedništva kod Lumija, a totem isceljenja nosi njihovu poruku nade, harmonije, i ozdravljenja celoj Americi.

XS
SM
MD
LG