Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/org_europe_map_28may03_150_russian.jpg">Amerièki izbori udarna tema evropskih medija i sadržaj prvih stranica štampe - 2004-11-02


U komentarima amerièkih izbora, evropska štampa danas tvrdi da od eventualne pobede Kerija ne oèekuje znaèajnije promene u amerièkoj vanjskoj politici - istina, kako se naglašava, moglo bi to doneti " civilizovanju i kooperativniju atmosferu".

Amerièki izbori su danas udarna tema evropskih medija i sadržaj prvih stranica štampe- novine se najviše bave analizom moguæih rezultata i njihovim efektom na amrièku spoljnu politiku. S tim u vezi, veæina vodeæih listova na Starom kontinentu iznosi tezu da bi pobeda Kerija popravila amerièko -evropske odnose. Taènije, popravila, ali ne u znatnoj meri.

Za austrijski Die Presse, ni u sluèaju pobede demokrate, nije realno oèekivati amerièko "suzdržavanje" u povlaèenju poteza na medjunarodnom polju, mada, tvrdi se, treba se nadati da æe spoljna politika Vašingtona tada biti barem "civilizovanija i kooperativnija".

Ni španski El Mundo, u sluèaju smene u Beloj kuæi, ne oèekuje znaèajnije pomake - "promeniæe se stil ali ne i suština", tvrdi komentar lista.

Francuski Le Monde Keriju zamera nedostatak harizme ali i tvrdi da je izbor francuske politièke elite na njegovoj strani- držeæi se teze da je "sve bolje od Buša"...

Medjutim, zapadni listovi prenose i komentare ruske štampe za koju je Buš "pravi izbor", jer, kako kaže Rossiyskaya Gazeta, " on se malo meša u rusku unutrašnju politiku i ne pribegava lekcijama iz demokratije i ljudskih prava".

XS
SM
MD
LG