Linkovi

Zvanièna TV stanice grupe Hezbola - Al Manar - 2004-11-02


Al Manar je zvanièna TV stanica teroristièke grupe Hezbola, koju podržavaju Sirija i Iran. Ta stanica, sa sedištem u Bejrutu, u Libanu, poèela je emitovanje 1991.godine. Poput svoje pokroviteljske organizacije prigrlila je ekstremistièku islamsku ideologiju i podstièe na mržnju i nasilje. Zamenik predstavnika Amerièkog Stejt Departmenta, Adam Ereli, kaže da stanica Al Manar, pored toga što emituje širom Bliskog istoka, usmerava svoj program i ka Americi:

”TV stanica Al Manar u Libanu, emituje svoj program putem satelita i ovde u Sjedinjenim Državama. Nju finansira i njome rukovodi grupa Hezbola, koja je proglašena teroristièkom organizacijom. U svom programu TV stanica Al Manar redovno propagira netoleranciju,“ rekao je Ereli.

2003. godine, tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, stanica Al Manar je emitovala žestoko anti-semitsku televizijsku dramsku seriju pod naslovom Al Šahat ili Dijaspora. Kao što je Ereli u to vreme istakao, ta serija u trideset nastavaka sadržavala je užasavajuæe - i potpuno netaène - scene ubistva jednog hrišæanskog deèaka kao dela proslave jevrejskog verskog praznika Pashe. Bila je to zloglasna, takozvana ”krvna kleveta“.

”Klevetnièka emisija stanice Al Manar” je podla i zaslužuje najjaèu moguæu osudu,“ rekao je zamenik predstavnika Stejt Departmenta Adam Ereli. Takav otrovan anti-semitizam apsolutno nema mesta u civilizovanom svetu“, dodao je on.

Nedavno je Al Manar poèela da emituje podjednako klevetnièku kampanju protiv Amerikancima predvodjenih nastojanja u Iraku. Na primer, emitovala je animirani snimak Statue slobode, koja maše nožem i krvari. Na ekranu je pisalo”Amerika duguje krv èitavom èoveèanstvu“. Stanica Al Manar je takodje emitovala video sa tekstom u kojem se Sjedinjene Države nazivaju ”majkom terorizma“ i u kojem se poziva na napade ”puškama i samoubilaèkim bombaškim akcijama” na, kako je reèeno, ”okupatore“.

Sjedinjene Države snažno podržavaju principe slobode govora i štampe. To su standardi koje nacije apsiranti ka demokratiji i medjunarodna prihvatljivost moraju da podrže. Istovremeno, Sjedinjene Države æe nastaviti da govore protiv medijskih stanica poput Al Manara koje podstièu mržnju i nasilje putem svojih emisija.

XS
SM
MD
LG