Linkovi

Teroristi koji su pobili 49 nenaoružanih regruta iraèke armije neæe zaustaviti stvaranje demokratskog Iraka  - 2004-11-02


Teroristi koji su pobili 49 nenaoružanih regruta iraèke armije neæe zaustaviti stvaranje demokratskog Iraka

Uprkos nastojanjima stranih terorista i iraèkih pobunjenika, ukljuèujuæi ostatke režima Sadama Huseina, iraèki narod osniva politièke stranke i priprema se za predsednièke izbore u januaru iduæe godine. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, izjavio je da postoje i drugi znaci progresa:

“Situacija se razlikuje od jednog dela zemlje do drugog, ali je sasvim drugaèija od percepcije koja vlada u SAD. Nastava u školama je poèela sa novim knjigama. Postoji berza... Isporuka elektriène energije je bolja nego što je bila. Irak ne gori i situacija u toj zemlji nije tako teška kao što to izgleda kada se gleda televizija.”

Više od dva miliona i petsto hiljada barela nafte proizvode se svaki dan. Nedavno je proseèan izvoz nafte iznosio milion i petsto hiljada barela dnevno. Ramsfeld je rekao “ Irak je spreman da se bori protiv terorizma i da tokom vremena izgradi miroljubivo društvo.”

“Irak sada ima privremeni ustav koji sadrži povelju o pravima, kao i nezavisno sudstvo. Svi važnije gradovi, mesta i sela u Iraku imaju svoja veæa, ukljuèujuæi i veæa u svih 18 pokrajina. Iraèanima je sada omoguæeno da kažu, pišu i gledaju na televiziji sve što žele i kada žele i jasno je da vlade i narodi na Blikom istoku to uoèavaju.”

Progres æe se nastaviti. SAD podržavaju medjunarodnu konferenciju o Iraku, koju su organizovale iraèka privremena vlada i vlada u Egiptu. Konferencija æe biti održana 22. i 23. novembra u Šarm el-Šeiku u Egiptu. SAD su obaveštene da æe uèesnici biti iraèka privremena vlada, predstavnici zemalja Grupe 8, Kine, Evropske unije, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije i Ujedinjenih nacija.

“To je teška borba sa usponima i padovima”, rekao je iraèki premijer Alavi “ali mi postižemo uspeh”. Alavi je dodao da æe ” prvi put u svojoj istoriji, iraèki narod imati moguænost da kontroliše svoju vlastitu sudbinu.”

XS
SM
MD
LG