Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/aptn_bin_laden_tape_29oct04.jpg">Buš sa svojim savetnicima za bezbednost razgovarao o emitovanoj traci sa snimkom lidera Al-Kaide Osame Bin Ladena - 2004-10-30


Iz sedišta Bušove kampanje tvrde da senator Džon Keri pokušava da traku okrene u svoju korist u finišu predsednièkih izboira.

Preko sigurnosnog video linka, predsednik Buš je o snimku Bin Ladena razovarao sa svojim sekretarom za pravosuðe, šefovima Centralne obaveštajne agencije i Federalnog istražnog biroa i direktorom Sekretarijata za unutrašnju bezbednost. Diskusiji je prisustvovala i Kondoliza Rajs, savetnik za nacionalne bezbednost, koja sa predsednikom nastupa na predizbornim skupovima.

Portparol Bele kuæe Skot Meklelan izjavio je da je predsednik svojim pomoænicima naredio da osiguraju da Vlada preduzima sve moguæe mere bezbednosti, u skladu sa pretnjama o novim teroristièkim napadima o kojima Bin Laden govori na traci. Meklelan je saopštio da trenutno nema planova da se podigne nivo pretnje teroristièkim napadom, ali to je, kako je rekao, nešto što se uvek razmatra. Emitovanje trake sa obraæanjem Osame Bin Ladena samo nekoliko dana pre predsednièkih izbora, uticalo je da obojica kandidata poènu više da govore o borbi protiv terorizma.

Direktor za komunikacije Bušove kampanje Den Bartlet smatra da senator Keri pokušava da dobije politièke poene od objavljivanja trake, i to napadima koji su, po njegovim reèima naprosto pogrešni. Senator Keri redovno kritikuje naèin na koji je predsednik posle obaranja talibanskog režima u Avganistanu organizovao poteru za Bin Ladenom, dodajuæi da su amerièki vojnici poslali avganistansku vojsku da traga za Bin Ladenom u planinama Tora Bora, umesto da to uèine sami. Predsednik Buš tvrdi da je amerièka vojska bila aktivno umešana u potragu, ali da su amerièki komandosi imali podatke da se Bin Laden ionako ne krije u tom planinskom vencu. Obraæajuæi se svojim pristalicama, Buš je danas izjavio da njegovom demokratskom izazivaèu nedostaje osnovno razumevanje toga šta je potrebno za borbu prootiv terorizma.

“To je najgora vrsta nagaðanja ponedeljkom ujutro, a posebno je sramno da se dešava u svetlu novog obraæanja najgoreg neprijatelja Amerike. Amerièki komandant u Avganistanu Tomi Frenks, nedavno je izjavio da Se senatorovo shvatanje dogaðaja ne podudara sa realnošæu.”

Na objavljenom snimku, Osama bin Laden direktno Amerikancima govori da njihova bezbednost ne zavisi niti od predsednika Buša niti od Kerija, veæ od politike koju vodi njihova Vlada. Buš smatra da glasaèi imaju veoma jasan izbor i da æe njegov reizbor, kako je rekao, nastaviti da èuva Ameriku od teroristièkog napada.

Amerikanci izlaze na birališta u ratno i vreme u kome se suoèavamo sa do sada neviðenim pretnjama. Teroristi koji su ubili hiljade nevinih ljudi još uvek su opasni i odluèni da napadnu. Ishod ovih izvora odrediæe smer rata protiv terora, a sveta dužnost amerièkog predsednika je da štiti amerièki narod.

Do izbora su ostala samo tri dana, predsednik Buš vodi kampanju u državama Mièigen, Viskonskin, Minesota i Florida, dok senator Keri drži predizborne skupove u Viskonsinu, Ajovi i Ohaju.

XS
SM
MD
LG