Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voatv_23aug04_Jack_Straw_150.jpg">Britanija otkrila prve detalje o tome kako æe se Irak pripremati za izbore planirane za januar - 2004-10-28


Britanski šef diplomatije Džek Stro izjavio je da æe sledeæeg meseca poèeti registracija biraèa, partija i kandidata za prve izbore u Iraku od amerièke invazije prošle godine u kojoj je oboren režim Sadama Huseina.

Stro je rekao da æe Iraèani biti obavešteni o statusu svojih izbornh spiskova kada dobiju kupone za hranu poèetkom sledeæe nedelje. On dodaje da æe glasaèi imati vremena do 15. decembra da isprave sve neregularnosti.

«I dalje su tu veoma ozbiljni izazovi u smislu bezbednosti, i moraæe da se preduzmu koraci da bi se ti problemi rešili. Ali danas nam je reèeno da se u 14 od 18 provincija u Iraku dnevno dešava manje od tri bezbednosna incidenta. To ne znaèi da u preostale èetiri provincije ne postoji èitav niz takvih incidenata. Ali ipak je to malo drugaèija slika od one koju veæina nas stièe kada je reè o dnevnim dešavanjima u Iraku.»

Britanski šef diplomatije govorio je u Londonu pred Organizacijom za istraživanje bezbednosti u Avganistanu gde su prvi predsednièki izbori održani ranije ovog meseca. Stro je istakao da æe bezbednost prilikom izbora u Iraku biti veæi problem nego u Avganistanu, gde je glasalo više od 80% biraèa a Ujedinjene Nacije odigrale najvažniju ulogu. On je rekao da oèekuje da æe izborni kadar Ujedinjenih Nacija u Iraku postati brojniji kada se ispune bezbednosni uslovi.

XS
SM
MD
LG