Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_Israel_Sharon_right__eng_150_26oct04.jpg">Izraelski parlament odobrio plan o povlaèenju iz Gaze - 2004-10-27


Kada su glasovi prebrojani, premijer Šaron je dobio ono što je tražio - 67 glasova za i 45 glasova protiv, uz sedam uzdržanih. Tesna pobeda odneta je samo zahvaljujuæi podršci njegovih tradicionalnih protivnika. Kneset ima 120 poslanika, ali je jedan bio odsutan zbog bolesti. Uoèi glasanja bilo je napetih trenutaka, kada su petorica ministara kabineta izašla iz sale pre nego što su bili prozvani. Teka kada su po drugi put prozvani, ta petorica, predvodjena ministrom finansija Benjaminom Netanjahuom, glasala su u prilog plana, ali su odmah posle toga izjavili da æe podneti ostavke ako Šaron ne bude, u roku od 14 dana, održao nacionalni referendum o planu za dezangažovanje.

Skoro polovina od 40 poslanika iz Šaronove stranke Likud glasala je protiv plana, što su uèinili i poslanici dve religiozne stranke koje je premijer pozvao da udju u novu koalicionu vladu. Medjutim, protivnici plana nisu uspeli da u poslednjem trenutku sprovedu manevar za ometanje glasanja. Nacionalna religiozna stranka zapretila je da æe istupiti iz vlade ako Šaron ne bude pristao da narednih meseci održi nacionalni referendum. Premijer je odbacio te zahteve, smatrane za deo taktike odugovlaèenja kako bi se protivnicima plana dalo vremena da organizuju podršku njihovom gledištu.

Ankete širom zemlje pokazale su da veæina gradjana podržava povlaèenje. Od Nacionalne religiozne stranke se oèekivalo da æe se protiviti planu ali njihovo saopštenje je možda podstaklo druge èlanove Šaronove stranke Likud da glasa protiv tog plana, koji je oštro podelio Izrael i pretvorio Šarona od velikog miljenika medju naseljenicima u njihovog najmoænijeg politièkog protivnika. Još prošle godine, Šaron je naselja u Gazi nazivao jednim od najvažnijih delova Izraela. Ali posle èetiri godine teških nasilja u toj oblasti Šaron je promenio kurs rekavši da je nemoguæe održati ta nasilja u kojima oko 8 hiljada Jevreja živi medju milion i 300 hiljada Palestinaca. Juèerašnje glasanje bilo je samo prvo u nizu neophodnom za poèetak primene plana, iduæe nedelje, ali ono je obeležilo prvi put da je parlament odobrio ukidanje jevrejskih naselja u Gazi i na Zapadnoj obali. Šaron je rekao da æe njegov plan unaprediti bezbednost Izraela. On takodje veruje da æe povlaèenje ublažiti medjunarodne kritike na raèun njegove zemlje. Palestinci kažu da æe povlaèenje samo ojaèati izraelsku kontrolu nad velikim delovima zapadne obale i nad istoènim Jerusalimom - što su teritorije na koje Palestinci raèunaju za svoju buduæu državu.

XS
SM
MD
LG