Linkovi

30. oktobra 1938. radio drama Rat svetova  - 2004-10-27


30. oktobra 1938. milioni Amerikanaca u državama na severo-istoku zemlje poverovali su da Zemlju napadaju vanzemaljci sa planete Mars, kako je zaista reèeno u emisiji radijske mreže SiBiEs. Naime, na radiju se emitovala radio drama ”Rat svetova“, koju je prema istoimenom romanu Herberta Džordža Velsa snimio tada malo poznati Orson Vels. Iako su producenti radio drame prethodno upozorili javnost da se radi o dramatizaciji, mnogi su ovo upozorenje potpuno zaboravili zbog vernosti snimka. Evo kako je to zvuèalo:

”Èudovište sada drži pod kontrolom srednji deo Nju Džersija. Od Pensilvanije do Atlantika, komunikacija je u prekidu,“ govorio je Vels svojim gromkim glasom.

Verovali ili ne, neki stanovnici država Njujork, Nju Džerzi i Pensilvanija, nastavili su da veruju u napad, èak iako nisu videli efekte navodnog uništavanja kuæa njihovih komšija od strane Marsovaca. Reakcija javnosti je bila toliko burna, da su producenti emisije sutradan morali da se izvinjavaju za duševnu bol koju su naneli stanovništvu, a ”Rat svetova“ je postao školski primer kako masovni mediji mogu da oblikuju javno mnjenje.

XS
SM
MD
LG