Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/carpenter_93.jpg">Ted Karpenter: Mislim da bi jedino trajno rešenje za Kosovo mogao da bude neki vid podele te pokrajine - 2004-10-26


Potpredsednik za pitanja spoljne politike i odbrane u vašingtonskom institutu “Kejto”, Ted Gejlen Karpenter, osvrnuo se na slab odziv Srba na parlamentarnim izborima na Kosovu i na èlanak Džefrija Kunera o Haškom tribunalu, objavljen u listu Vašington tajms.

Ted Karpenter:Vašington je veoma razoèaran èinjenicom da su kosovski Srbi bojkotovali parlamentarne izbore, jer je time razorena dosadašnja strategija administracije da prikaze Kosovo kao multietnièko društvo. U realnosti, albanska veæina u toj pokrajini angažovana je u sistematskom etnièkom èišèenju srpskog stanovništva od invazije Nato-a, a martovski dogadjaji to potvrdjuju i ukazuju da albansko rukovodstvo neæe biti zadovoljno sve dok Kosovo ne postane potpuno monoetnièko društvo.

Glas Amerike:Šta bi medjunarodna zajednica mogla da uèini u ovom momentu da bi se pospešilo rešenje kosovskog pitanja?

Ted Karpenter:Biæe veoma teško za Evropsku uniju ili uopšte za medjunarodnu zajednicu da ubrza rešavanje kosovskog problema. Na nesreæu, ukoliko bude došlo do nekog rešenja, ono æe se verovatno odnositi na priznavanje nezavisnosti Kosova, æime æe se, ustvari, nagraditi etnièko èišèenje Srba. To æe, svakako, biti veliko razoèarenje za Srbiju, koja je sada potpuno demokratska zemlja. Mislim da se veliki broj Srba nadao da æe, kada Srbija postane demokratska, Kosovo biti vraæeno pod njenu jurisdikciju. To nikada nije bila namera Vašingtona, a ni evropskih saveznika.

Glas Amerike:Medjutim, Evropska unija podržava koncept decentralizacije i povratak izbeglica. Nije li to u suprotnosti sa onim što ste upravo rekli?

Ted Karpenter:Koncept o decentralizacije je izvanredno teoretsko rešenje. Lièno mislim da bi jedino trajno rešenje za Kosovo mogao da bude neki vid podele te pokrajine, da bi se omoguæio povratak srpskih i drugih izbeglica, koje su proterane iz te pokrajine od strane Oslobodilaèke vojske Kosova i drugih elemenata albanske zajednice.

Glas Amerike:Ovih dana je veliku pažnju privukla analizla u kojoj se tvrdi da podsekretar za medjunarodnu bezbednost, Džon Bolton, smatra da je Haški tribunal postao pretnja razvoju demokratije i stabilnosti na Balkanu...

Ted Karpenter:To je veoma interesantna izjava, koja delimièno odražava dobro poznati skepticizam Džona Boltona prema medjunarodnim sudovima za ratne zloèine, a ne specifièno prema Haškom tribunalu. Medjutim, u suštini, Bolton je u pravu. Korisan posao koji je Haški sud nekada obavaljao potpuno je prevazidjen, i sada pothranjuje regionalne animozitete umesto da podstièe pomirenje i stabilnost na Balkanu.

Glas Amerike:Mislite li da bi sudjenja za ratne zloèine poèinjene u bivšoj Jugoslaviji trebalo prebaciti na lokalne, odnosno nacionalne sudove?

Ted Karpenter:Bilo bi daleko bolje da su sudski procesi protiv optuženih za ratne zloèine vodjeni u nacionalnim sudovima od samog poèetka. Tu se slažem sa skepticizmom Boltona o medjunarodnim sudovima za ratne zloèine, koji imaju tendenciju da budu jako pristrasni, ili se tako sagledavaju, èak i kada nisu. Oni èesto ne užiavaju legitimnost u zemeljama èijim gradjanima se sudi. Ako bi se, na primer, Slobodanu Miloševiæu sudilo u Srbiji, u srpskom sudu, mislim da bi bilo daleko efektivnije da ga kazni srpski naarod, koji je on ugnjetavao tako dugo, nego da mu presudnu donese neki medjunarondi sud, koji mnogi, verovatno veæina Srba, smatra potpuno nelegitimnim i pristrasnim.

XS
SM
MD
LG