Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/aptn_powell_china_24oct04.jpg">Kolin Pauel u poseti Kini - 2004-10-24


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel nalazi se u poseti Kini u cilju oživljavanja multilateralnih razgovora o severnokorejskom nuklearnom progamu. Iz Pekinga izveštava dopisnik Glasa Amerike, Luis Ramirez:

Sekretar Pauel je doputovao u jednodnevnu posetu Pekingu gde æe sa kineskim predsednikom Hu Ðintaom i premijerom Ven Ðiabaoom, najveæu pažnju posvetiti Severnoj Koreji. Cilj posete Paula -- koji je juèe boravio u Tokiju i planira put u Seul -- jeste pokretanje nove runde razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu. Mulitlateralni razgovori u kojim uèestvuju još Rusija i Severna Koreja, trebalo je da se nastave prošlog meseca. Meðutim, severnokorejska vlada odbila je da se pridruži pošto je otkriveno da je Južna Koreja pre nekoliko godina sprovela soptvene tajne nuklearne probe. Severna Koreja uslovljava svoje dalje uèešæe u multilateralnim razgovorima sa sprovoðenjem istrage južnokorejskih nuklearnih proba. Po oceni analitièara, severnokorejska vlada èeka ishod predstojeæih amerièkih predsednièkih izbora. Po reèima Ralfa Kose, saradnika istraživaèke organizacije, Pacifik forum -- istoènoazijska turneja amerièkog državnog sekretara trebalo bi da održi zamah postignut dosadašnjim pregovorima, koji æe verovatno biti nastavljeni odmah posle predsednièkih izbora drugog novembra:

“Mislim da Pauel pre svega želi ukaže na èinjenicu da je Severna Koreja ta koja stvara prepreke, a ne Vašington, što je veoma bitno za održavanje multilateralnog saveza”.

U meðuvremenu, Pauel je tokom posete Japanu saopštio da su Sjedinjene Države u bliskom kontaktu sa svojim partnerima u pomenutim multilateralnim razgovorima. Pauel je ujedno izrazio nadu da æe partneri promeniti svoj odnos i omoguæiti brži napredak u razrešavanju tog pitanja. Na poslednjoj rund i razgovora u junu, Sjedinjene Države su predložile da druge zemlje poènu da dostavljaju preko potrebnu pomoæ Severnoj Koreji dok bi severnokorejska vlada zauzvrat morala da obustavi svoj nuklearni program. Sjedinjene Države istovremeno zahtevaju da Pjongjang pruži verodostojne dokaze o prekidu programa. Na kraju sastanka sa japanskim premijerom Junièirom Koizumijem u Tokiju Pauel je govorio o hitnoj potrebi obnavljanja pregovora. Takoðe je apelovao na Pjongjang da ne strepi od napada Sjedinjenih Država, istakavši da predsednik Buš želi miroljubiv ishod krize. Pauel sutra putuje u Južnu Koreju.

XS
SM
MD
LG