Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/aptn_iraq_soldiers_massacred_eng_150_24oct04.jpg">49 nenaoružanih regruta nove iraèke armije ubijeno u zasedi blizu Bakube - 2004-10-24


Tela najmanje 49 pripadnika nove iraèke armije naðena su kasno sinoæ na putu za Bakubu severoistoèno od Bagdada. Kako iz Bagdada izveštava dopisnik Glasa Amerike Greg Lamot - vojnike napadnute iz zasede, likvidirali su iraèki pobunjenici.

Ubijeni iraèki vojnici krenuli su na odsustvo kada su ih u noæi izmeðu subote i nedelje presreli pobunjenici, saopštili su visoki zvaniènici iraèkog ministarstva unutrašnjih poslova. Oèevici navode da je vojni konvoj od nekoliko mini-busa bio prvo napadnut granatama. Na vojnike je potom pucano pošto im je prethodno nareðeno da legnu na zemlju. Zvaniènik policije u provinciji u kojoj se dogodio incident rekao je da su tela bila poreðana u èetiri reda po 12. Ubijeni vojnici bili su nenaoružani, jer su odlazili na odsustvo, naveo je isti zvaniènik. Istraga je u toku. Incident se inaèe dogodio blizu iranske granice, oko 50 kilometara južno od Bakube. Vojnici su bili pripadnici nove iraèke vojske koji su obuèavani u vojnom logoru u Kirkušu oko 90 kilometara severoistoèno od Bagdada. Tela su pronaðena noæas, dok je njihovo prikupljanje nastavljeno do danas.

Na drugoj strani, i dalje nije poznata sudbina otete humanitarne radnice Margaret Hasan. Ona je oteta u utorak dok je kolima odlazila na posao u kancelariju meðunarodne humanitarne agencije CARE u Bagdadu, èija je bila direktorka. Njen suprug je molio juèe njene otmièare da je u duhu islama oslobode. Svih sedam do sada otetih žena u Iraku su bile osloboðene. Meðutim, 33 muška taoca su ubijena, meðu kojima su i tri Amerikanca kojima je odseèena glava. Margaret Hasan ima dvojno državljanstvo, britansko i iraèko, i u Iraku živi 30 godina.

XS
SM
MD
LG