Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/ap_kosovo_ballot_box_24oct04_eng_150.jpg">Rugovin DSK verovatno pobedio na parlamentarnim izborima na Kosovu - 2004-10-24


Posle juèerašnjih parlamentarnih izbora, na Kosovu se prebrojavaju glasovi, a prvi nezvanièni rezultati ukazuju da je pobedio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, mada je još neizvesno da li æe ta stranka osvojiti veæinu u Skupštini Kosova. Prema nezvaniènoj proceni rezultata, koju je objavio Kosovski odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda kao nezavisni posmatraè izbora, DSK ipak neæe imati apsolutnu veæinu, jer se procenjuje da je osvojio manje od 50 odsto glasova.

Demokratska partija Kosova Hašima Taæija i Alijansa za buduænost Kosova Ramuša Haradinaja, prema proceni druga i treæa po snazi parlamentarna stranka, izrazile su, kao i DSK, spremnost za formiranje koalicija ukoliko ni jedna stranka ne osvoji apsolutnu veæinu.

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, danas je pozvao sve stranke da prihvate rezultate èim budu saopšteni i poènu pripreme za razgovore koji bi mogli da odluèe o buduænosti srpske pokrajine. Izbori su prošli bez incidenata - podsetimo da je NATO obezbedio 1000 dodatnih vojnika da bi se predupredilo eventualno nasilje - tako da je Jesen-Petersen zakljuèio da je Kosovo položilo “politièki test”. Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Paskal Fieski, rekao je meðutim da napori da na izborima uèestvuju sve zajednice, nisu urodili plodom.

“Srbi bojkotovali izbore” - istovetan je naslov izveštaja iz Prištine u “Vašington postu” i “Vašington tajmsu”, dva vodeæa amerièka lista. Konzervativni “Vašington tajms” dodaje da bojkot ide u prilog kosovskim Albancima. Izveštaè tog lista takoðe istièe da su nacionalisti srpskim biraèima zapretili da ne izaðu na izbore. “Ljudima je preæeno, nekima èak smræu. To ni Miloševiæ nije radio” - rekao je Slaviša Petkoviæ u razgovoru sa novinarom “Vašington tajmsa”.

“Izveštaè Vašington posta” naglašava da bojkot srpske manjine predstavlja udarac za meðunarodnu zajednicu koja nastoji da promoviše multietnièku saradnju pred predstojeæe pregovore o konaènom statusu Kosova. “To je iskljuèivo albanski posao” - izjavio je izveštaèu “Posta” Goran Jovanoviæ iz Kosovske Mitrovice. Administracija Ujedinjenih nacija želi što pre da okonèa svoj protektorat na Kosovu, iako se još nije vratila veæina od 200,000 srpskih izbeglica koji su pobegli sa Kosova, zakljuèuje novinar “Vašington tajmsa”.

XS
SM
MD
LG