Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/ap_japan_quake_23oct04_150.jpg">U nizu snažnih zemljotresa na jugozapadu Japana najmanje dve osobe su poginule a oko stotinu je povreðeno - 2004-10-23


Prvi udar i nekoliko zaèuðujuæe snažnih potresa koji su zaljuljali nebodere u Tokiju, osetili su se rano u subotu uveèe, a zemljotres se najsnažnije osetio u prefekturi Nijagata, 250 kilometara severno od Tokoja. Prvi zemljotres, jaèine 6,8 stepeni Rihterove skale, pogodio je u 17:56 po lokalnom vremenu oblast u blizini grada Odžija. Portparol japanske meteorološke službe, Masahiro Jamamoto rekao je da su današnji zemljotresi najsnažniji zemljotresi koji su pogodili oblast Nijagata u savremeno doba.

Jamamoto dodaje da postoji opasnost da bi potresi smirivanja tla u oblasti Nijagata mogli da budu snažni koliko i prvi udar, te da ljudi treba da preduzmu sve mere predostrožnosti. Od snage potresa, dvoja kola brzog voza na liniji Tokio-Nijagata iskoèila su iz šina, meðutim, nije bilo povreðenih. Na autoputu je došlo do lanèanog sudara pet automobila, i zabeleženo je nekoliko povreðenih. Vartogasna služba i zvaniènici prefekture Nijagata su saopštili da se nekoliko kuæa srušilo pod udarom zemljotresa. Pretreživanje terena i spasavanje zatrpanih je u toku, kaže zvaniènik Kacujoši Takahaši i dodaje da prekid u snabdevanju elektriènom energijom, otežava ispravnu procenu situacije i broje povrešenih. Helikopteri iz japanskih odbrambenih snaga poslati su u pomoæ žrtvama zemljotresa, telefonske veze u mestima blizu epicentra su u prekidu, a ima i izveštaja o brojnim pucanjima vodovodnih cevi. Zamljotres je izazvao i odrone zemlje, kojih æe prema saopštenju zvaniènika biti još. Zemlja je izuzetna natopljena vodom posle najjaèeg tajfuna koji je pogodio Japan u poslednjih 25 godina, u èijem naletu je poginulo oko 100 ljudi.

XS
SM
MD
LG