Linkovi

26. oktobra 1972. Mirovni pregovori u Parizu  - 2004-10-20


26. oktobra 1972. reèima "mir je nadomak ruke", savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer prekinuo je tradiciju neobjavljivanja informacija o mirovnim pregovorima u Parizu koji su se ticali rata u Vijetnamu. Savetnik predsednika Niksona za pitanja inostrane politike, Henri Kisindžer, optimistièno je predvideo da bi obustava vatre mogla da se izdejstvuje na sledeæem sastanku na pregovorima u Parizu.

"Verujemo da je mir nadomak ruke. Verujemo da je dogovor na vidiku… Ne smemo propustiti priliku, i neæemo dozvoliti da ne postignemo ono što treba."

U predizbornoj kampanji za reizbor, predsednik Nikson je obeæao da æe postiæi, kako je rekao, "èastan mir, a ne mir uz predaju." Ispostavilo se, meðutim, da je Kisindžer bio preterani optimista, buduæi da je za postizanje konaènog mirovnog pregovora, u januaru 1973. trebalo tri meseca. Uprkos sporazumu kojim je dogovorena obustava vatre, snage Vijet-Konga i Severnog Vijetnama nastavile su napade na Južni Vijetnam do kapitulacije Sajgona, u aprilu 1975.

XS
SM
MD
LG