Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Turkish_14Oct04_Kerry_Bush_.gif">Senator Keri oštro kritikovao predsednika Buša zbog naèina kako vodi rat protiv terorizma - 2004-10-20


Obraæajuæi se svojim pristalicama, senator Keri je izjavio da SAD moraju da pobede u Iraku i u ratu protiv terora, naglasivši da bi on, kao predsednik, bolje obavio taj posao.

“Naše snage su najbolje obuèene snage u svetu i sa najboljim komandujuæim kadrom. Vojnici èasno i hrabro obavljaju svoj zadatak, a problem je u tome što to ne radi i glavnokomandujuæi.”

Senator Keri je ponovo izneo tvrdnju da je amerièka invazija na Irak bila nepotrebno skretanje pažnje sa rata protiv terorizma. On je takodje rekao da je Bušova administracija propustila priliku da pre rata uhvati teroristu Abu Musaba al-Zarkavija.

“Administracija je pre rata tvrdila da je Zarkavijevo prisutstvo u Iraku dokaz veze Bagdada sa Al KAidom. To je bilo pogrešno. Zarkavi je operisao iz “nièije zemlje“ na severu Iraka, pored teritorije pod kontrolom amerièkih saveznika Kurda, a ne Sadama. Mogli smo, a nismo, eliminisati Zarkavija i njegove sledbenike. To je bila ogromna greška koju Bušova administracija nikada nije objasnila.”

Senator Keri je izjavio da æe, ukoliko bude izabran za predsednika, proširiti obuku iraèkih snaga bezbednosti i privuæi druge zemlje da obrazuju zaštitne snage pod okriljem UN.

”Kada se vodi rat, potrebno je i ponašati se u duhu te èinjenice. Ako to iziskuje da gomile ljudi ukrcamo u iznajmljene avione i prebacimo ih negde gde mogu da budu obuèeni, to æemo i uraditi kako bismo zaštitili amerièke vojnike.“

U današnjem intervjuu agenciji Rojters predsednik Buš je izjavio da Keri ”fundamentalno ne shvata“ rat protiv terorizma jer Irak ne vidi kao cenralnu taèku u tom sukobu. Predsednik Buš je tokom današnjeg obilaska Ajove, Viskonsina i Minesote ustao u odbranu svojih akcija u Iraku i ratu protiv terorizma. I Bušov i Kerijev kampanjski štab smatraju Irak i rat protiv terorizma presudnim pitanjima za predsednièke izbora koji æe biti održani kroz nepune dve nedelje.

XS
SM
MD
LG